Pentru 2009 medicii prognozează o creştere a cazurilor de îmbolnăvire de malarie a cetăţenilor Moldovei.
Solicitată de agenţia INFOTAG, Vera Lungu, şeful adjunct al secţiei de parazitologie de la centrul Naţional de Medicină Preventivă, în 2008 au fost înregistrate 44 de cazuri de îmbolnăvire a cetăţenilor Moldovei cu malarie, dintre care un caz fatal. De la începutul anului curent în republică deja au fost depistate 36 de cazuri de îmbolnăvire.
„Malarie este adusă în ţară de concetăţenii noştri care lucrează în ţările tropicale după contract, în general, în Sudan, unde fiecare al treilea locuitor este bolnav de malarie. Deşi fiecare persoane care soseşte în Sudan trece controlul medical, este foarte dificil de evitat înţepăturile ţînţarilor de malarie. În componenţa grupurilor de lucru din Sudan sînt şi medici care efectuează profilaxia chimică cu mijloace contra malariei”, a menţionat Lungu.
Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii au precizat că, pentru a preveni îmbolnăvirea cetăţenilor Moldovei cu malarie, de Ziua mondială a combaterii malariei de pe 25 aprilie la radio şi televiziune vor fi difuzate emisiuni cu participarea medicilor, care vor vorbi despre profilaxia şi tratarea bolii.