Istorie. Înainte de apariţia primei mărci poştale oficiale, au existat mai mulţi precursori. În 1653, concesionarul poştei din Paris, Jean-Jacques Renouard de Villayer, a creat aşa-numitul Billet de port payé, o bandă de hârtie asemănătoare unui timbru. Prima emisiune poştală adezivă din lume a intrat în istorie sub denumirea de „Penny Black” şi a fost emisă în Marea Britanie pe data de 6 mai 1840. Au fost două timbre: unul de culoare neagră şi un timbru de culoare albastră, iar realizarea lor se datorează lui Rowland Hill.
Pasiune. Cu ani în urmă, colecţionarea şi schimbul de timbre era una dintre cele mai răspândite pasiuni ale copiilor. Deseori îi puteai întâlni în faţa blocurilor sau în locurile de joacă studiindu-şi clasoarele – nişte cataloage speciale pentru păstrat timbre. Copiii foloseau lupe pentru a vedea mai bine detaliile micilor imagini, şi pensete, pentru a nu murdări sau îndoi timbrele.
Filatelia. Filatelia înseamnă mai mult decât colecţionarea micuţelor bucăţi de hârtie cu margini dantelate care, de obicei, se lipesc pe scrisori. Cei prinşi de această pasiune leagă prietenii şi îşi îmbogăţesc cunoştinţele. Un timbru încântă privirea prin frumuseţea desenului, culorii şi tehnicii de tipărire, dar îţi poate dezvălui şi o mulţime de amănunte despre evenimente, persoane şi locuri.
Valoare. Înainte de apariţia mărcii poştale, costurile livrării scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor mărci poştale a revoluţionat serviciile poştale. Valoarea unui timbru pentru colecţionari este însă cu totul alta. Cele mai preţioase şi mai rare timbre sunt cele cu erori de imprimare.
Cel mai frumos timbru. În fiecare an revista austriacă „Briefmarke” acordă un premiu pentru cel mai frumos timbru din lume. Premiul „Cel mai frumos timbru” din lume în anul 2004 i-a revenit Rusiei, pentru blocul „ Zodiacul cu animale“. Locul opt i-a revenit României, pentru o colecţie de trei mărci poştale care îi reprezintă pe vestitul navigator Amerigo Vespucci şi doi celebri cartografi, Mercator şi Jodocus Honius.