Stefan cel Mare si Sfant comemorat la Chisinau si Putna

Peste o suta de persoane s-au adunat in dimineata zilei de joi la monumentul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant de la Chisinau pentru a comemora 505 ani de la moartea acestuia.

Partidul Liberal din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova si Alianta Moldova Noastra au depus impreuna flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, informeaza Unimedia. La monument deja era cosul cu panglica Presedintelui tarii, semn ca si guvernarea a trecut sa comemoreze 505 ani de la moartea domnitorului, insa presa nu a fost anuntata, informeaza sursa citata.

De la eveniment nu au lipsit nici conducerea Primariei Chisinau, Uniunea Scriitorilor din Moldova si Miscarea Actiunea Europeana.

Intrebat ce reprezinta pentru el Stefan cel Mare, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova a declarat: "Este un exemplu de demnitate si de modul in care sa-ti servesti patria. Stefan este in continuare un simbol al nostru si care va dainui mereu."

Vice-presedintele Partidului Liberal din Republica Moldova Dorin Chirtoaca a subliniat, potrivit Unimedia, ca "este simbolul statalitatii si stabilitatii Republicii Moldova. Spre deosebire de unii urmasi ai sai care pretind a promova aceste lucruri, dar le fac invers spre deosebire cum a facut-o Stefan cel Mare. El a devenit domnitor la varsta de 27-30 ani si a avut o domnie de 47 ani, timp in care a reusit sa aduca Moldova la cel mai inalt nivel de prosperitate".

"Radacinile tarii si neamului nostru se trag de la Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, care ne-a adus faima si stima. El a mentinut relatii diplomatice cu toate tarile lumii. El a pastrat credinta noastra crestina, este personalitatea neamului nostru cu care ne mandrim", a declarat Serafim Urecheanu, liderul Partidului Alianta Moldova Noastra.

In replica la faptul ca guvernarea a adus flori fara sa anunte presa, Serafim Urechean a precizat: "El nu poate fi comparat cu cei care astazi vin pe intuneric ca sa-si faca obligatiunile, mai lasa cate un cos pe furis, e vorba de domnitorul distrugator al Republicii Moldova, Vladimir Voronin".

"Sa reabilitam imaginea lui Stefan cel Mare, cred ca cel mai bun omagiu ar fi ca poporul nostru chinuit, prostit, derutat sa se trezeasca, la finele acestei luni si sa voteze fortele democratice", a declarat Arcadie Suceveanu, membru Uniunea Scriitorilor.

In dimineata zilei, presedintele moldovean in exercitiu Vladimir Voronin, impreuna cu consilierii sai a depus flori la monumentul marelui domnitor, informeaza Agerpres.

Stefan cel Mare si Sfant comemorat si la Manastirea Putna

Cateva mii de credinciosi au participat, joi, la oficierea slujbei de comemorare a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, la Manastirea Putna, de catre Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, impreuna cu un sobor de preoti, la 505 de ani de la moartea marelui voievod, informeaza Agerpres.

IPS Pimen a spus in cuvantul sau ca ar trebui ca "ziua de cinstire" a domnitorului Stefan cel Mare sa fie declarata sarbatoare nationala, aratand ca acesta a fost conducator al unei tari mici, Moldova, dar a fost cunoscut in toata lumea pentru ceea ce a facut pentru apararea crestinatatii si ca este in sufletul fiecarui roman.

"A aparat nu numai tara lui, punand stavila puhoiului otoman ce vroia sa cucereasca intreaga Europa", a spus IPS Pimen, subliniind ca Stefan cel Mare a fost supranumit "Atletul lui Hristos".

IPS Pimen a amintit, totodata, ca Stefan cel Mare a fost un om milostiv, un om al dreptatii, dar ca a pedepsit pacatul tradarii.

Inaltul ierarh a subliniat si faptul ca marele voievod a asigurat conditii materiale pentru cultura, arta, sfinte locasuri si biserici.

"Pe vremea sa s-au facut atatea biserici. Se spune ca a facut cate una dupa fiecare razboi. Si ce biserici!", a spus IPS Pimen, adaugand ca a ajutat, in acelasi timp, manastirile de pe Muntele Athos.

Totodata, IPS Pimen a spus ca domnitorul a avut grija sa fie facute obiecte liturgice, de arta, de o rara frumusete, subliniind ca atat bisericile pictate, cat si broderiile din perioada domnitorului sunt unice in lume.

Pe 2 iulie 1992, Stefan cel Mare, domnitor al Moldovei intre anii 1457 si 1504, a fost canonizat.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.