De Laurentiu Diaconu-Colintineanu
UPDATE: Aeroportul din Sofia a fost închis din cauza norului de cenuşă vulcanică.
Părţi mari din nordul Europei menţin vineri interdicţiile privind traficul aerian, a doua zi după ce un nor de cenuşă vulcanică din Islanda a obligat autorităţile să impună cele mai ample restricţii asupra zborurilor comerciale după cel de-al Doilea Război Mondial. În prezent este afectat traficul aerian în Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Olanda, Belgia, Franţa, Germania şi Polonia. Potrivit Eurocontrol, 60% din zboruri au fost anulate.
În Germania, cel mai mare aeroport – Frankfurt pe Main – a fost închis complet. Alte aeroporturi afectate de închiderea parţială a spaţiului aerian german sunt Berlin, Düsseldorf, Köln, Hamburg, Münster, Bremen şi Hannovra. De altfel, singurele aeroporturi germane internaţionale deschise sunt cele din München, Nürnberg şi Stuttgart. Experţii estimează că problemele vor mai dura câteva zile.
Cehia a anunţat recent că a închis parţial spaţiul său aerian, iar Austria ar urma să restricţioneze toate zborurile deasupra teritoriului său începând cu ora 16:00. 32 de zboruri (decolari şi aterizari) au fost anulate de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (Otopeni) şi alte opt (decolari şi aterizari) de pe Băneasa din cauza norului de cenuşă generat în urma erupţiei vulcanice din Islanda, a anunţat OTP. În schimb, unele curse au fost reluate în vestul Irlandei şi nordul Norvegiei.
Norul de fum şi cenuşă de la vulcanul Eyjafjallajokull, situat la 125 de kilometri de capitala Reykjavik, a ajuns la peste 6.000 de metri înălţime, după erupţia produsă miercuri noapte.
Situaţia din Frankfurt pe Main
Pe paturile de campanie scoase din depozitele uriaşului aeroport nu apucă să se aştearnă praful. Ultima oară s-a recurs la ele înaintea Crăciunului, dar atunci zborurile fuseseră anulate din cauza viscolului şi zăpezii. Acum, pricina anulării celor aproximativ 1400 de decolări şi aterizări, câte se înregistrează într-o zi la Frankfurt este erupţia vulcanului din sudul Islandei, care a propulsat în atmosferă un uriaş nor de cenuşă.
"Nimic nu mai funcţionează", a spus o pasageră. Un şofer de taxi a continuat: "Dacă nimeni nu aterizează nici noi nu avem de transportat pe cineva. Oamenii circulă cu maşini închiriate sau cu autobuze şi trenuri".
Până acum câteva ore de la Frankfurt se putea încă zbura spre sud, spre Spania sau Turcia de exemplu. Numai cursele spre nord erau anulate. Între timp însă, niciun avion nu mai aterizează sau decolează de aici. În terminalul 2 sunt instalate sute de paturi de campanie. Agenţii de pază au grijă ca pasagerii să nu rămână fără bagaje în timpul somnului. Un domn mai în vârstă care s-a ridicat ţeapăn de pe patul de campanie după câteva ore de somn chinuit a afirmat: "Vă închipuiţi cum am dormit aici. Voiam să zburăm spre Stockholm dar acum trebuie să călătorim cu trenul. A zbura nu mai constituie o alternativă acum."
Totuşi în aeroportul Frankfurt pe Main, nou-ivita situaţie nu întristează chiar pe toată lumea. În faţa cafenelelor şi restaurantelor s-au format deja cozi importante. Gestionarul unei cafenele a spus cu satisfacţie: "Sigur, asta înseamnă pentru noi o nesperată afacere. Oamenii sunt aici captivi pe aeroport şi, bineînţeles că undeva trebuie să mănânce şi să bea. Încasările noastre vor creşte spectaculos."
Autorităţile aeroportuare îi informează pe pasageri din oră în oră, cu privire la evoluţia situaţiei, în strânsă cooperare cu autoritatea aeronautică germană şi cu institutul federal de meteorologie. Un purtător de cuvânt al aeroportului a subliniat că nimeni nu poate şti când vor fi reluate zborurile, aceasta depinzând de evoluţia vremii şi de erupţia din apropierea cercului Polar de Nord.