Studenţii moldoveni…pe străzile din Statele Unite

 De Luminiţa Gusina

Anual în perioada mai-iunie, studenţii pleacă la muncă peste hotarele ţării, pe un interval de timp de trei luni. Unii sunt satisfăcuţi şi nu regretă plecarea, alţii însă se decepţionează profund, având în spate o experienţă neplăcută.

În acest context vine afirmaţia Sabinei, Work and Travel: „Din moment ce mi-am găsit second job, nu mai sunt probleme. Lucrăm în echipe, Timper Ridge Village este plin de moldoveni, români, bulgari, macedonieni şi ruşi. Ei lucrează la hotelurile unde lucrăm şi noi, aşa că nu ducem lipsă de compania balcanică.”

În contrazicere vin declaraţiile unor studenţi care spun că au ajuns pe străzile oraşelor din SUA: „În Moldova, cu o săptămână înainte de plecare, compania ne spunea că angajatorul cu care au semnat contractul a dat faliment şi eram puşi în situaţia de a ne căuta un alt serviciu, însă care era plătit mult mai puţin. În SUA a continuat aceeaşi istorie, pentru că nu fiecare dintre noi era angajat, astfel ne pomeneam în situaţia în care nu ne mai ajungeau banii luaţi de acasă pentru chirie şi hrană.”

Reprezentanţii Companiei Work and Travel nu neagă situaţiile date, dar afirmă că studenţii sunt ajutaţi să-şi găsească  un job nou, în aceeaşi locaţie şi care nu este plătit mai puţin.

Potrivit responsabililor de la companie, cîştigul mediu al unui participant este de 4000 USD.

Programul „Sumer Work and Travel”, a fost lansat în Moldova în 2002.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.