De Luminiţa Gusina
Potrivit informaţiei oferite de Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, pe parcursul anului 2009 din ţară au plecat 6.663 de persoane, pentru a se stabili în străinătate.
Datele arată că numărul femeielor care au ales să emigreze este mult mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor.
Majoritatea persoanelor emigrante cuprind vârstele de 20-29 de ani şi 30-39 de ani.
Emigranţii cu studii superioare constituie aproximativ 15%, numărul majoritar având un nivel mediu, liceal.
Ţările preferate de către moldoveni sunt: Rusuia, Ucraina, Italia, Spania, Germania, SUA şi Israel.
Studiul realizat de Centru Civis în cadrul Proiectului „Devin pro Moldova 2009 – 2010” a arătat că emigranţii moldoveni lucrează în tot soiul de domenii şi aduc o contribuţie valoroasă pentru viaţa economică a ţărilor în care activează.
Migraţia reprezintă o problemă complicată cu care se confruntă Republica Moldova, cei mai afectaţi de acest fenomen fiind copiii, care sunt lipsiţi de bucuria de a locui împreună cu părinţii şi de a fi educaţi de aceştia.
Niculina Ciuperca, psiholog, consilier de familie şi cuplu, consideră că efectele produse de fenomenul emigrării asupra familiei au implicaţii din ce în ce mai grave.
Valentin Melnic, elev la Liceul Teoretic din Cricova, solicitat de Jurnal de Chişinău, a spus că tatăl său munceşte în Portugalia şi nu l-a văzut de 7 ani, nici nu ştie cum arată acum. Iar mama lucrează în Israel şi a văzut-o ultima oară acum 2 ani. Un profesor a spus că Valentin nu se deosebeşte prea mult de ceilalţi copii doar că în ochii lui în permanenţă se citeşte o tristeţe enormă.
Ministerul Afacerilor Interne informează că în ţară, pe parcursul anului 2009, s-au repatriat 2.222 de persoane, majoritatea venind din Ucraina şi Rusia.