Construcţia uzinei de ardere a deşeurilor începe la 1 iulie

De Carolina Stratan

Construcţia uzinei de ardere a deşeurilor solide din Chişinău trebuie să înceapă la 1 iulie, a declarat Vlad Coteţ, viceprimarul capitalei. „Dacă acest subiect nu ar fi fost politizat, azi uzina ar fi fost deja construită”, afirmă viceprimarul.

În cadrul primăriei Chişinău, construcţia unei uzine de ardere a deşeurilor este discutată de zece ani, însă nu sa ajuns la un compromis, iar actele necesare pentru începerea construcţiei nu au fost perfectate.V. Coteţ susţine că ar fi o soluţie ca lucrările să se efectuieze în paralel cu proiectarea.

În 2006 a fost încheiat contractul cu grupul italian „Engineering Consulting”, care urmează investească circa 200 milioane euro ca să construiască uzina de ardere a deşeurilor. Tot acest timp, Consiliul Municipal Chişinău a votat de nenumărate ori aprobarea contractului, însă abia anul acesta, când consilierii comunişti au boicotat şedinţa, în lipsa lor, contractul a fost aprobat. CMC a decis ca să repartizeze pentru construcţia uzinei un teren de zece hectare lângă Staţia de epurare a apelor reziduale din mun. Chişinău.

Specialiştii susţin că tehnologiile utilizate vor permite folosirea deşeurilor sută la sută, în urma arderii lor producându-se energie electrică. La uzina de ardere a deşeurilor va fi prelucrat şi nămolul de la staţia de epurare..

La momentul actual gunoiul din capitală este depozitat la gunoiştea din Ţânţăreni, care a devenit o problemă ecologică acută pentru locuitorii din sat. Construcţia uzinei va dura 20 luni şi chiar dacă va începe la 1 iulie, nu va rezolva problema cu gunoiul, căci contractul cu gunoiştea de la Ţânţăreni expiră la 31 decembrie 2010. Primăria capitalei va fi nevoită să găsească o soluţie a problemei gunoiului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.