De Luminiţa Gusina
La 13 iulie curent, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Moldova (AŞM), Petru Patron, cercetător în domeniul legumiculturii, marchează jubileul de 75 ani.
Petru Patron a fost coordonatorul a 26 de doctori în ştiinţă, 6 dintre ei de peste hotare. A participat la multiple conferinţe şi simpozioane de talie naţională şi mondială în 14 ţări: Franţa, Italia, Rusia, India, România, Olanda, Anglia, Suedia, Japonia, Bulgaria şi altele. Este decorat cu dinstincţiile: „Insigna de onoare”, „Drapelul roşu de muncă”, „Ordinul Republicii”, Medalia AŞM „Dimitrie Cantemir”. A obţinut titulatura de „Om Emerit”.
Este autorul a 300 de publicaţii ştiinţifice, inclusiv 10 monografii: „Producerea seminţelor de legume”; „Cultura Legumelor”; manualul „Legumicultură”, şi altele.
Activând în domeniul agriculturii, cercetătorul s-a aflat mereu în slujba ţăranilor, fiind întodeauna în căutarea noilor metode de facilitare a muncii acestora şi de sporire a recoltei. Academicianul a studiat bazele biologice ale productivităţii plantelor legumicule, creând tehnologii performante de cultivare a lor. A propus un nou mod de optimizare a condiiţiilor de producere a plantelor legumicule. Metoda nouă se bazează pe cercetarea proceselor de sinteză a biomasei în agrofitocenoză: formarea suprafeţei foliale şi împărţirea acesteia pe verticală, folosirea produselor la formarea bunurilor economice, captarea energiei solare sub influenţa anumitor factori. Savantul a elaborat pentru diverse specii şi soiuri, structura adecvată a suprafeţii foliale în plantaţii, tipuri de nutriţie, care asigură o pruductivitate sporită, etc. Studiind indicii productivităţii, a elaborat formula structurală a roadei pentru diverse specii legumicule, utilizată la programarea recoltei.
Amintim că la 12 iunie AŞM şi-a sărbătorit cea dea 64-a aniversare.