De Victor Eskenasy
Vl. Hulin-Mihalec: Dacă cineva vrea să cunoască Europa, trebuie să aibe cunoștințe, în mod imperios, și despre Moldova, fiindcă este o parte a ei cu importanță.
Un tînăr întreprinzător din apropiere de Praga pregătește un proiect de cooperare pentru dezvoltarea turismului ceh în Moldova. Victor Eskenasy-Moroșan l-a întîlnit zilele trecute, în ajunul plecării spre Chișinău, ocazie pentru un scurt interviu:
Vladimir Hulin-Mihalec este unul din numeroșii tineri investitori cehi apăruți după revoluția de catifea, plini de idei și entuziasm. Grație unui prieten comun l-am întîlnit în biroul companiei sale, Terko-Cz s.r.o, cu sediul la Mseno, un mic oraș nu departe de Praga, și i-am cerut să vă spună cum a ajuns la ideea unui proiect în Moldova.
Vl. Hulin-Mihalec: „Cum am avut aici angajați ucrainieni la lucru, ei m-au invitat mereu să-i vizitez acasă. Acesta a fost punct de plecare al proiectului inițial cu Ucraina. Prima dată în Ucraina, m-am regăsit într-o lume total diferită de cea occidentală sau central-europeană, dar mi-a plăcut atît de mult încît am decis să revin acolo. Lucrînd acolo, am constatat că nu știu mai nimic despre Ucraina și că aici nu există practic surse de informare. Așa că am început să aduc din Ucraina cărți, ghiduri, hărți și am creat un website despre Ucraina pentru cehii ce ar dori să călătorească acolo. ”
L-am întrebat cum a ajuns să se intereseze de R. Moldova:
Vl. Hulin-Mihalec: „In ce privește Moldova, am întîlnit în Ucraina cîțiva moldoveni, iar cu alții am lucrat la un proiect la Roma, în Italia. Iar pentru noi, Moldova este într-o măsură importantă o țară aproape necunoscută. Aici nu se știe mare lucru despre ea. M-a interesat deoarece este o țară legată de România, de vechiul spațiu sovietic și aș vrea să aflu mai mult despre ea.
Am înțeles că astăzi frontierele sînt diferite de ceea ce erau cu o sută de ani în urmă, iar cultura le traversează cu ușurință. Dacă cineva vrea să cunoască Europa, el trebuie să aibe cunoștințe, în mod imperios, și despre Moldova, fiindcă este o parte a ei cu importanță. Așa că nu mă interesează numai vinurile moldovenești, dar și, de exemplu, Nistrul, care traversează Ucraina și Moldova, foarte important pentru ambele popoare, în zone extrem de frumoase și aș vrea să concep un ghid despre regiunea învecinată acestui fluviu.”
Vladimir Hulin-Mihalec mi-a spus că va pleca peste două săptămîni în Moldova și că are cîteva cunoștințe acolo. L-am întrebat care va fi în mod concret pasul următor în proiectul lui:
Vl. Hulin-Mihalec: „Vreau să parcurg traseul Nistrului, din nord la sud, pentru a cunoaște cu adevărat țara, iar apoi mi-ar place să pot intra și în regiunea estică a Moldovei, transnistreană, despre care se poate spune că este ultimul bastion al comunismului din Europa.
In mod concret, aș vrea să procedez așa cum am făcut în ultimii trei ani în Ucraina, dezvoltînd o structură de mărci turistice. Altfel spus, ca oamenii care vizitează un anume monument sau centru turistic din Ucraina sau Moldova, să poată achiziționa o plachetă/marcă turistică, atestînd că au fost acolo (www.turystycni-marky.com.ua)
Cel de-al doilea pas este de a importa hărți, mici ghiduri turistice din Moldova, pentru a-i face pe cehi nu numai să viziteze țara, dar să plece deja în cunoștință de cauză, cu o orientare turistică atunci cînd ajung acolo.”