De Luminiţa Gusina
“Pentru românii din Moldova, 28 iunie este ziua când apropiaţii lor au fost îngenunchiaţi ca mai apoi să fie arestaţi, împuşcaţi, strangulaţi, torturaţi şi deportaţi în Siberia. Această zi este unul dintre cele mai tragice episoade ale istoriei secolului trecut când a început Holocaustul Roşu, care nu a făcut diferenţa de naţiune, etnie şi religie. Mulţi au pierit şi nu trebuie să uităm acest genocid care a fost, dar nu trebuie să-l abordăm astăzi, învinuind părţile care nu mai sunt în viaţă. Azi e nevoie de o memorie veşnică pentru cei care au suferit şi au pierit şi reconceliere pentru urmaşii lor”, declară dna Viorica Antonov, expert IDIS “Viitorul”, pentru moldova.org.
Pentru a elabora o poziţie argumentată istoric, ştiinţific şi juridic, cu privire la groaznicele evenimente din 28 iunie 1940, Comisia de Experţi se va întruni mâine, 7 iulie 2010, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM.
Amintim că, astăzi 6 iulie, se împlinesc 61 de ani de la al treilea val de deportări sovietice, ca urmare a hotărârii cu privire la deportarea din RSSM „a familiilor de chiaburi, foşti moşieri şi de mari comercianţi”. Decizia prevedea deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni”. De asemenea a fost emis un act în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţia să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 2.00 şi să se închee pe 7 iulie 1949, ora 20.00, informează Mitropolia.md.