Cafeaua de dimineaţă – o doză de sănătate

De Luminiţa Gusina

 Din obicei sau necesitate, practic fiecare dintre noi începe dimineaţa cu o ceaşcă de cafea. Băutura neagră şi aromată, cafeaua, este percepută de unii ca un drog periculos, alţii însă o consideră bună pentru sănătate, atât timp cât nu se întrec limitele. Ce ascunde de fapt, (după apă) cea mai răspândită băutură de pe glob?

Cercetători din domeniul medicinei, psihologiei şi sociologiei, în urma studiilor efectuate,   afirmă că cafeaua are efecte benefice asupra sănătăţii. Iată câteva dintre acestea:

1. În momentele de epuizare fizică sau psihică, o cană de cafea poate crea senzaţia de confort psihic şi de recăpătare a tonusului organismului. Acest fapt se datorează cofeinei, aflată în cafea, care stimulează activitatea sistemului nervos central, acţionând asupra funcţiilor fizice şi senzoriale.

2. Datorită calităţii antioxidante, întârzie procesul de îmbătrânire a celulelor şi reduce riscul apariţiei unor forme de cancer.

3 Îmbunătăţeşte starea de spirit, în special la femei. Potrivit studiilor, în rândul femeilor consumatoare de cafea, numărul depresiilor nervoase este mai mic, în comparaţie cu celelalte.

4. În cazul persoanelor ce suferă de migrene, cauzate de scăderea tensiunii arteriale, reglează tensiunea arterială şi calmează durerile de cap.

5. Scade riscul de a face pietre la rinichi prin creşterea cantităţii lichidului ce trece prin rinichi şi se elimină prin tractul urinar.

6. Întăreşte memoria şi capacitatea de concentrare.

7. Substanţele antibacteriene, aflate în componenţa cafelei, acţionează împotriva cariilor, aceasta este concluzia recentă a cercetătorilor italieni.

8. Creşte tensiunea arterială, din acest motiv este recomandată persoanelor hipotensive, adică celor cu tensiunea sangvină scăzută, insuficientă pentru irigarea normală a creerului şi celorlalte organe. Însă este interzisă hipertensivilor.

9. Favorizează tranzitul intestinal, datorită ionilor de potasiu pe care îi conţine.

10 Îmbunătăţeşte digestia, prin stimularea proceselor gastrice.

11. Cofeina, teofilina şi teobromina, substanţe componente ale cafelei, relaxează muşchii bronhiilor şi bronhiolelor, în acest fel aerul pătrunde mai uşor în plămâni.

12. La prăjirea boabelor de cafea se formează antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi preântâmpină imfarctul.

Pe lângă efectele enumerate ale cafelei, un motiv de a consuma băutura respictivă ar fi şi rolul pe care îl are la întâlnirile şi discuţiile prieteneşti.

Doza zilnică nu trebuie să treacă de 4 căni, altfel cafeaua poate deveni periculoasă, mai ales în combinaţie cu ţigări şi alcool. Este interzisă cu desăvârşire: copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate, hipertensivilor, persoanelor ce suferă de boli gastrice şi bolnavilor psihici.

De menţionat că, într-o ceaşcă de cafea făcută la filtru (150ml) se găsesc 80 mg de cofeină.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.