Pâinea – prieten sau duşman?

 De Luminiţa Gusina

Unii susţin că pâinea este alimentul de bază şi de neânlocuit în alimentaţie, iar alţii dimpotrivă o văd ca pe un duşman pentru siluetă şi sănătate, care de fapt este realitatea?

 Cerealele se încadrează în categoria alimentelor esenţiale, datorită conţinutului de amidon. Aşa zisul „combustibel” al organismului se absoarbe lent, astfel crează o senzaţie de saţietate pentru un timp îndelungat. Grâul conţine un număr mare de vitamine, minerale şi fibre, esenţiale pentru sănătate, însă acestea se pierd prin măcinare şi înlăturarea învelişului bobului de grâu. Din această cauză este recomandat consumul pâinii integrale şi excluderea celei albe, care potrivit specialiştilor în nutriţie, nu este altceva decât o bombă calorică şi o ameninţare pentru sănătate. Pâinea albă creşte colesterolul rău şi dă peste cap funcţiile pancreasului, ducând la deabet de tip doi. Consumată cu moderaţie, nu face rău nimănui, însă ca bază a alimentaţiei devine periculoasă.

Cercetătorii de la Universitatea din Maastricht declară că pâinea albă conţine o substanţă numită acrilamidă, care predispune organismul femeei la cancer. Ei au ajuns la această concluzie, după ce au studiat 120.000 de persoane, jumătate dintre ele femei. S-a constatat că substanţa respectivă poate cauza cancerul uterin şi ovarian, informează revista Sănătatea de azi.

În contradicţie cu pâinea albă, vine cea integrală, care este apreciată de specialiştii din domeniul nutriţiei. Având o cantitate însemnată de fibre, vitamine şi minerale, precum: calciu, fosfor, potasiu, fier, acid folic, complexul de vitamina B, vitamina E şi PP, tonifică sistemul nervos, accelerează tranzitul intestinal şi produce efecte antioxidante. Pâinea integrală este permisă şi diabeticilor, dat fiind faptul că amidonul din pâinea integrală nu stimulează producţia de insulină, păstrând normal nivelul glicemiei.

De menţionat că, o persoană consumă în medie cam 100 kg de pâine pe an, o cantitate considerabilă. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.