Discriminaţi şi nedoriţi

De Christoph Prössl, Claudia Ştefan

În Uniunea Europeană trăiesc aproximativ zece milioane de romi. Şi aceşti oameni beneficiază de libertate de mişcare în spaţiul comunitar, numai că politica anumitor state le este ostilă. Comisia Europeană critică stigmatizarea etnicilor sinti şi roma, dar mai mult nu face.

Dour, o localitate din sudul Belgiei, la graniţa cu Franţa. În ultimele săptămâni, la Dour au sosit, în maşini cu rulotă, circa 700 de romi. De atunci încoace, poliţia, locuitorii urbei şi proprietarii de terenuri nu-şi mai găsesc liniştea.

Primarul Carlo di Antonio: "Ne-au cerut permisiunea să rămână până pe 23 august, dar nu se poate. Pe terenul pe care s-au instalat nu există apă curentă şi nici instalaţii sanitare."

Primarul negociază permanent cu oaspeţii care susţin că nu au nicio altă posibilitate. "Statul belgian nu a găsit nicio soluţie pentru noi", afirmă purtătorul de cuvânt al comunităţii sinti şi roma, Michelet.

Deocamdată în Belgia e linişte. În ţara vecină, Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că vrea să desfiinţeze jumătate din cele circa şase sute de tabere ilegale de romi. Iar în presa maghiară apar constant articole în care se vorbeşte despre abuzuri şi atacuri violente asupra acestei minorităţi.

Comisia Europeană depune eforturi pentru integrarea romilor, dar nimic mai mult. Bruxelles-ul nu a dorit să comenteze decizia preşedintelui Sarkozy pe motiv că nu se amestecă în politica internă a niciunui stat membru.

Europa a mai pierdut o ocazie

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Veronica Scognamiglio, de la organizaţia Amnesty International, este de părere că adoptarea acestei poziţii neutre înseamnă o şansă ratată pentru Europa. Comisia se străduieşte să pună capăt marginalizării sociale a romilor. În luna aprilie reprezentanţii celor 27 de state membre s-au reunit pentru a dezbate tocmai problema discriminării acestei minorităţi.

"S-au ţinut discursuri frumoase, preşedinţia UE a făcut recomandări, dar acum avem nevoie de fapte" spune Veronica Scognamiglio.

Problemele sunt mereu aceleaşi şi le ştie toată lumea: romii sunt discriminaţi, aceşti oameni nu îşi cunosc drepturile şi puţini dintre ei au şcoală. Fiecare european are dreptul să aleagă în ce ţară trăieşte. Cu toate acestea, multe state solicită adeverinţă de venit de la cei care locuiesc mai mult de trei luni pe teritoriul respectivelor ţări. În condiţiile în care autorităţile le pun beţe în roate, romii pleacă în altă parte.

Pentru a facilita integrarea acestei minorităţi, Comisia Europeană încurajează statele comunitare să deruleze cât mai multe proiecte. Banii necesari provin din fondurile structurale şi sociale ale UE. Unele ţări au făcut chiar un pas în plus: de exemplu România, care a desemnat un secretar de stat pentru problemele romilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.