Peste 40 de tabere ilegale de romi, provenind inclusiv din România, au fost desfiinţate în Franţa, conform unor măsuri anunţate de către guvernul francez în urmă cu două săptămâni, a indicat joi ministrul de interne Brice Hortefeux, citat de AFP, AP şi EFE.
Aproximativ 700 de persoane vor fi trimise în ţările lor de origine, România şi Bulgaria, a declarat ministrul francez într-o conferinţă de presă, precizând că în acest scop vor fi organizate curse aeriene speciale. Această declaraţie intervine în contextul criticilor severe formulate de comitetul ONU în domeniu faţă de înăsprirea politicii franceze în problema romilor. Brice Hortefeux a anunţat că va primi săptămâna viitoare, la Paris, doi membri ai guvernului român specializaţi în problema romilor. Ministrul francez şi-a exprimat totodată dorinţa ca poliţişti români să vină cât mai urgent în Franţa, pentru a sprijini acţiunile ‘poliţiştilor şi jandarmilor francezi’, în problema romilor.
La 28 iulie, Brice Hortefeux a anunţat că jumătate din taberele ilegale de romi şi nomazi, aproximativ 300, vor fi desfiinţate în următoarele trei luni şi expulzarea ‘aproape concomitentă’ a acelora care au comis fărădelegi. Joi dimineaţa, în regiunea pariziană, au fost expulzaţi 76 de romi care ocupau ilegal un teren situat pe autostrada A86, Choisy-le-Roi, ocupat de câteva luni de familii originare din România. Anunţul guvernului francez, criticat de asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului, se înscrie în noile măsuri privind politica de securitate anunţată de preşedintele Nicolas Sarkozy, care într-un recent discurs extrem de controversat a făcut legătura între imigraţie şi delincvenţă. Politica Franţei faţă de romi şi nomazi a fost criticată vehement joi de Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale. Experţi ai respectivei instituţii au denunţat sistemul de atribuire a unei vize de circulaţie pentru trei luni, apreciind că acesta reaminteşte ‘epoca Petain’.
În România există una din cele mai mari comunităţi de romi din Europa, 530.000 de persoane, conform recensământului din 2005, 2,5 milioane, potrivit unor organizaţii neguvernamentale, explicând că unii romi nu-şi declară etnia de teamă că vor fi discriminaţi, conchide AFP.