Soţul ei a recurs la serviciile Dr. Tod pentru a-i ‘plastina’ trupul. Căutarea nemuririi sau a elixirului tinereţii este dorinţa ascunsă a multora din vedetele de la Hollywood. Retuşurile estetice şi tratamentele ‘antiaging’ sunt la ordinea zilei, însă doctorii nu au obţinut perpetuitatea până la profesorul german Gunther von Hagens, supranumit Dr Death, care a inventat ‘tehnica plastinării’ trupurilor umane, notează miercuri ziarul La Razon.
Această tehnică a fost foarte criticată cu prilejul expoziţiei sale itinerante ‘Body Worlds’ / Lumea Corpului/ care a parcurs numeroase ţări şi în care se poate vedea în detaliu fiecare muşchi al corpului uman după ce a devenit cadavru. Celebrităţile nu au întârziat să remarce această tehnică şi prima care putea încerca să facă parte din colecţia doctorului Von Hagens este actriţa de 93 de ani Zsa Zsa Gabor.
Celebra divă a Hollywood-ului din anii 50 se află acasă acum după ce a fost internată săptămânile trecute la un centru din Los Ángeles pentru o fractură de şold. Grija pentru înfăţişare a fost principala preocupare a vieţii sale. Totuşi de data aceasta este cel de-al noulea ei soţ – Zsa Zsa este singura care a depăşit-o pe Elizabeth Taylor ca număr de căsătorii – cel care doreşte ca soţia lui să trăiască veşnic, cum a declarat ziarului german en Bild. Prinţul Frederic Anhal care este la rândul său o celebritate în Germania vrea să o ‘plastineze’ pe Zsa Zsa.
Dr Tod este unul din puţinii ‘artişti’, care cunosc această tehnică de "stafidire" sau (plastinaţie), în care se poate ‘investi mai mult de o lună de muncă’, potrivit specialistului în medicină legală Luis Frontela. Pentru a realiza acest tip de intervenţie trebuie îndeplinite o serie de condiţii între care şi acordul, nu doar al soţului, ci şi al autorităţilor medicale ale ţării. Procedura, cum notează specialistul spaniol, trebuie să treacă prin patru faze obligatorii.
Prima este de a evita intrarea în putrefacţie a corpului, iar pentru aceasta trebuie injectate, prin artera femurală, lichide de conservare. Deshidratarea tuturor organelor este faza a doua şi se obţine graţie utilizării unor alcooluri de 70 şi 80 de grade. Pentru a obţine caracteristicile corpului ‘plastinat’ este necesar să se treacă la faza a treia ‘în care se integrează în ţesuturi polimeri, precum siliconul sau cauciucul – în prealabil vopsiţi – utilizând tehnica vacuum’.
Pentru a obţine figura perfectă, ultimul pas este aplicarea elementelor de detaliu, precum genele sau perucile, sau aplicarea de mirosuri deoarece, spre deosebire de tehnica îmbălsămării, corpurile plastinate nu au miros. Unul din progresele acestei neobişnuite tehnici proprii medicinei legale este posibilitatea de întinerire a celui decedat, având în vedere că prin prelucrarea fiecărui muşchi se pot face retuşuri ale ridurilor sau ale pieilor flasce. Totuşi, ‘acest proces al cărui cost poate ajunge la minimum 6.000 de euro, deşi durabil, nu este etern’, conchide Frontela.