De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — Uniunea Scriitorilor din Moldova a marcat azi 90 de ani de la fondare. Cu această ocazie, a fost dezvelit monumentul scriitorilor deportaţi şi împuşcaţi în perioada sovietică. La manifestare au participat liderii coaliției de guvernământ, scriitori, oameni de artă din țară și din România. Cei mai buni scriitori au primit premii literare, iar politicienii au ținut discursuri în care au amintit despre importanța susținerii și promovării valorilor naționale.
Potrivit președintelui interimar, Mihai Ghimpu, asemenea monumente trebuie ridicate în fiece colțișor al țării: „Partidul Liberal a luat decizia ca să fie ridicat în fiecare localitate un monument în memoria jertfelor comunismului”, a spus Mihai Ghimpu. Această ocazie a permis Partidului Liberal să contribuie, cu o donaţie financiară din care în faţa Uniunii a fost ridicat un monument în memoria scriitorilor omorâţi şi deportaţi la sfârşitul anilor ’40 ai secolului trecut. La festivitate a participat și omul de afaceri, Vladimir Plahotniuc. El a transferat pe conturile Uniunii 160 de mii de lei, bani din care au fost oferite premii celor mai buni scriitori ai anului trecut.
Conform datelor Uniunii Scriitorilor, în perioada regimului totalitar sovietic au fost împuşcaţi şi deportaţi peste 30 de scriitori şi poeţi moldoveni. Dumitru Milev, Toader Malai, Nistor Cabac – au fost acuzaţi în anii 40-50 de naţionalism românesc şi împuşcaţi. Printre cei care au fost deportaţi în Siberia se numără Pan Halippa şi Paul Goma. În memoria celor împuşcaţi pentru convingerile lor şi care au stat ani întregi în Gulag a fost ridicat acest monument.
Uniunrea scriitorilor din Moldova s-a înființat în 1920. Din Comitetul de conducere au făcut parte atunci Mihail Sadoveanu, Ştefan Ciobanu, Tudor Pamfile, Nicolae Dunăreanu, N.N.Beldiceanu, Apostol D.Culea. Societatea Scriitorilor şi Publiciştilor Basarabeni a luat o formă instituţionalizată în 1940. Primul Congres al Societăţii l-a ales drept preşedinte pe Pan Halippa, drept vicepreşedinte pe Nicolae Spătaru, iar drept secretar general pe Nicolae Costenco. După cel de-al doilea război mondial se constituie Uniunea Scriitorilor din RSSM, primul său congres are loc în 1954. Din anul 1987 poartă denumirea de Uniunea Scriitorilor din Moldova. Începând din anii ’80 ai secolului al XX-lea scriitorii s-au angajat activ în procesul de Renaştere basarabeană, pledând pentru valorile democratice, pentru decretarea limbii române drept limbă oficială, pentru revenirea la alfabetul latin şi restabilirea adevărului ştiinţific privind istoria şi limba. În anul 2007, Uniunea Scriitorilor din Moldova număra 300 de membri.