Cancerul e consecința curgerii timpului, în antichitate nu a existat

De Cătălina Gromov

Specialiștii confirmă faptul că cancerul bîntuie societatea de astăzi datorită schimbării stilului de viață. Această boală nu a existat în antichitate. Primele cazuri au apărut abia în anii 1700. Portivit unui studiu recent cancerul este o boală creată de om și alimentată de excesele vieţii moderne.

Oamenii de ştiinţă au cercetat mumii, fosile şi literatura clasică să descopere dacă cancerul era prezent în antichitate, scrie jurnalul „Nature Reviews Cancer”, preluat de ziarul britanic. Bucăţile de ţesut uman de la sute de mumii egiptene au fost rehidratate, dar numai un singur caz ar putea fi de cancer. Totuși referirile la cancer în textele antice egiptene sunt de fapt la cele de lepră sau vene varicoase.
Profesorul Rosalie David, cocercetător al studiului, spune: “Nu este nimic în mediul natural care poate cauza cancer. Deci trebuie să fie din cauza poluării şi a schimbării dietei şi stilului de viaţă”.

Dr. Rachel Thompson, de la World Cancer Research Fund, a declarat că o alimentaţie sănătoasă, exerciţii fizice regulate şi menţinerea unei greutăţi normale ar putea să ajute la prevenirea a o treime din cancerele comune.

În secolul al 17-lea au fost efectuate primelor operaţii la sân şi asupra altor tipuri de cancer, în timp ce primele dovezi scrise despre tumori distinctive sunt din ultimii 200 de ani. Acestea includ cancerul de scrot, de care au suferit coşarii în anii 1700, şi cancerul nazal, de care sufereau cei care prizau tutun pe nas, tot în 1700.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.