De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — La 25 octombrie a derulat conferința națională „Asigurarea accesului la educaţie timpurie de calitate pentru toţi copiii”. În cadrul conferinţei au fost prezentate rezultatele tranşei a doua a Proiectului „Educatie pentru toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”, pentru a fi diseminate în continuare în raioanele ţării. De asemenea, s-a discutat despre realizările, lecțiile învățate și perspectivele educației timpurii în țara noastră.
Conferinţa a reunit partenerii Proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”, precum şi înalţi responsabili de la Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, vicepreşedinţi pentru probleme sociale din toate raioanele ţării, şefi ai Direcţiilor Învăţământ, Tineret şi Sport şi specialişti responsabili de educaţia timpurie şi preşcolară din cadrul direcţiilor.
Proiectul „Educaţie pentru Toţi” în Republica Moldova a reparat grădiniţe, dotându-le cu materiale didactice, cărţi, jucării, mobilier şi terenuri de joc, a instruit cadre didactice şi administrative şi a elaborat documente de politici educaţionale. Succesul Moldovei în promovarea educaţiei timpurii a fost recunoscut pe plan internaţional, fiind citat ca exemplu de realizare a dreptului la educaţie în Raportul Global privind Bunele Practici în Domeniul Realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
„Acest proiect constituie un model de parteneriat”, afirmă Mariana Doina Moarcaș, coordonator al Proiectului „Educaţie pentru Toţi” din partea Băncii Mondiale. „A existat o coordonare foarte strânsă între Banca Mondială, ca administrator al fondurilor, UNICEF, ca agenţie coordonatoare pentru Iniţiativa de Acţiune Rapidă în Moldova, şi Ministerul Educaţiei, ca instituţie care a implementat acest proiect, împreună cu Fondul de Investiţii Sociale din Moldova”, a spus Mariana Doina Moarcaş.
Potrivit Ministrului Educației, Leonid Bujor, renovarea țării a început cu renovarea grădinițelor. „În cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi”, împreună, am depus eforturi pentru ca fiecare copil să crească om mare şi vom ajuta în continuare comunităţile, părinţii şi angajaţii din sistemul de educaţie să asigure ca toţi copiii din Moldova să se dezvolte în condiţii demne, sigure, optime”, a spus Ministrul Educaţiei.
Iniţiativa de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi în Republica Moldova a generat parteneriate strânse cu agenţiile internaţionale de dezvoltare, cu autorităţile locale, cu membrii comunităţilor beneficiare, cu organizaţiile non-guvernamentale care activează în domeniul educaţiei, cu reprezentanţi ai mediului academic, practic cu toţi cei implicaţi în acest sector. Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” are un impact triplu: la nivel de politici, instituţii şi comunităţi.
„Am văzut rezultatele proiectului în zâmbetele copiilor în grădiniţele proaspăt renovate şi dotate modern. Astăzi este foarte important să continuăm eforturile noastre comune pentru ca să nu rămână uitat nici un copil vulnerabil – toţi copiii din Moldova trebuie să beneficieze de educaţie timpurie de calitate”, a menţionat Alexanrda Yuster, Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, agenţia de coordonare a Proiectului.
În decursul a 5 ani, de cînd deruleza proiectul „Educație Pentru Toți – Inițiativă de acțiune rapidă” (2006-2010), au fost realizate mai multe obiective : s-au donat 8,8 milioane dolari SUA, valorificate în două etape, 50 de grădiniţe şi 16 Centre comunitare au fost renovate din sursele Proiectului, au fost create 21 Centre Comunitare cu sprijinul APL şi dotate din proiect, 2 Centre de Reabilitare pentru copii cu nevoi speciale create, 3 grădiniţe incluzive create, 512 instituţii dotate (4 din fiecare 10 instituţii preşcolare), 8 438 de copii beneficiază acum de acces la educaţie timpurie datorită Proiectului și 983 de locuri de muncă noi create pentru cadre didactice datorită acdestui proiect. De asemenea au fost elaborate documentele de politici educaţionale şi apreciate la nivel internaţional, peste 31 000 de cărţi şi materiale didactice oferite grădiniţelor şi specialiştilor și fiecare al treilea educator a beneficiat de formare continuă.
În acelaşi timp, în Republica Moldova mai există probleme în educaţia timpurie care necesită investiţii pentru a fi rezolvate: în 230 de localităţi din ţară nu există grădiniţe, precum și că fiecare al patrulea copil nu are acces la educaţie timpurie.
Pentru a asigura în Republica Moldova servicii educaţionale de calitate: 8 din fiecare 10 grădiniţe mai au nevoie de reparaţii capitale, 2 din 3 instituţii au nevoie de dotări și 2 din 3 educatori au nevoie de formare continuă. Copiii cu nevoi speciale au nevoie de practici incluzive instituţionalizate la nivel naţional.