De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — Dacă dorești să procuri costum și măști pentru Parada de Halloween, ai posibilitatea aceasta la Shoping MallDova. Costumele şi accesoriile originale, specifice sărbătorii Halloween au fost create de elevii Gimnaziului-Internat Nr. 3 din capitală împreună cu specialiştii şi voluntarii Asociaţiei „Prietenii Copiilor”. Târgul se va desfăşura la centrul comercial MallDova în perioada 28 – 31 octombrie și este parte a campaniei sociale „Ajută-ne să ne croim un drum în viaţă”.
Treizeci de copii din internat, împreună voluntarii de la Asociaţia „Prietenii Copiilor” au confecţionat costume şi accesorii originale, specifice sărbătorii Halloween. Vizitatorii centrului comercial vor avea ocazia să-şi procure costumul potrivit pentru a participa la Parada Costumelor de Halloween de sîmbătă, 30 octombrie, dar şi să se implice în susţinerea copiilor din internat. Fondurile colectate vor fi orientate spre procurarea unei maşini de cusut şi accesoriilor necesare pentru a institui un atelier de croitorie în cadrul internatului.
„Halloween-ul din acest an ne oferă posibilitatea să ne distrăm dar în acelaşi timp să ajutăm copiii din instituţiile rezidenţiale să-şi formeze deprinderi de viaţă. Sperăm să avem la această sărbătoare un public receptiv care va aprecia creaţiile copiilor”, a spus Tatiana Lungu, preşedinte Asociaţia „Prietenii Copiilor”.
Asociaţia „Prietenii Copiilor” este o organizaţie nonguvernamentală, constituită la 20 februarie 2002, ce activează în domeniul protecţiei drepturilor copilului, pe teritoriul Republicii Moldova. Misiunea Asociaţiei este valorificarea educaţiei non-formale şi promovarea culturii jocului pentru o dezvoltarea armonioasă a copilului.
Halloween sau “ziua tuturor sfinţilor” este o sărbătoare cu rădăcini celtice dar şi creştine, care se sărbătorește la 31 octombrie. Se presupune că în această perioadă, graniţa între lumea reală şi lumea spiritelor este foarte subţire, spiritele putând să treacă în lumea vie reîncarnându-se în animale, adeseori în pisici negre. Oamenii credeau că pot evita fantomele dacă pleacă de acasă în noaptea Halloween-ului. În plus, se costumau în personaje negative pentru ca spiritele să nu îi recunoască, şi să îi lase în pace, crezând că şi ei sunt la rândul lor fantome. O mare parte a poporului nostru a acceptat deja această sărbătoare “împrumutată”, considerând-o un prilej pentru o petrecere mai neobişnuită, un fel de “bal mascat”.