De Cătălina Gromov
Chișinău ( Moldova.ORG) — Date recente confirmă faptul că în țară rămîn neşcolarizaţi 130 de elevi. Printre cauzele neşcolarizării prevalează refuzul părinţilor şi al elevilor, plecarea copiilor împreună cu părinţii peste hotare, starea materială precară a familiilor. Potrivit Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care s-a întrunit la 29 octombrie în ședință, s-a atras atenţia asupra faptului că în ultima vreme situaţia în domeniul protecţiei drepturilor copilului s-a agravat.
Astfel se cere ajutorul administraţiilor publice locale privind o conlucrare mai strînsă cu autorităţile centrale în vederea protecţiei drepturilor copilului.
Viceministrul Educaţiei,Tatiana Potîng, a menționat că în comun cu autorităţile publice locale, a întreprins mai multe acţiuni, inclusiv acordarea ajutorului financiar din fondul de şcolarizare a primăriilor copiilor din familii defavorizate, vizite şi discuţii la domiciliu, alimentarea gratuită a copiilor din familii socialmente vulnerabile.
Un subiect discutat pe larg la întrunire l-a constituit activitatea autorităţilor administraţiei publice locale în implementarea politicilor guvernamentale în domeniul protecţiei drepturilor copilului, fiind prezentate practici bune de conlucrare între administraţia publică centrală, locală şi organizaţiile nonguvernamentale. În calitate de exemplu a fost invocată experienţa consiliilor raionale Soroca şi Ungheni.
La ședință membrii Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului au examinat şi modalitatea de activitate a grupurilor de lucru intersectoriale. Astfel, două grupuri de lucru „Monitorizarea implementării prevederilor Convenţiei cu privire la drepturile copilului şi a observaţiilor finale ale Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului” şi „Reforma sistemului justiţiei pentru copii” se vor convoca în şedinţe lunar.