Un nou Cernobâl, descoperit în Ucraina

Un grup de ecologişti a descoperit în regiunea ucraineană Dnepropetrovsk o zonă unde nivelul de radiaţii este mai ridicat decât la Cernobîl, relatează vineri cotidianul ucrainean Segodnia, citat de RIA Novosti.

Autorităţile regionale au respins aceste informaţii, susţinând că ecologiştii au folosit echipamente care nu sunt certificate în Ucraina.

În schimb, Oleksii Vedmiţki, liderul unui grup ecologist locale, a subliniat că o mină de uraniu abandonată, lângă satul ucrainean Dovghivka, reprezintă un pericol major atât pentru localnici, cât şi pentru mediu.

El a menţionat că a folosit un detector de particule Geiger realizat de o firmă de încredere din SUA şi că acesta a detectat 2611 micro-Roentgen pe oră, în condiţiile în care valoarea normală este de 30 micro-Roentgen pe oră.

Chiar şi la Cernobîl, nivelul radiaţiilor este de 500-600 micro-Roentgen/h, a remarcat liderul ecologist.

Potrivit militanţilor pentru mediu, în mina abandonată sunt îngropate circa 7 milioane de tone de materiale periculoase, iar localnicii cresc în zonă animale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.