Un nou cutremur în Japonia de 6,6 pe scara Richter

Chişinău / Moldova.ORG/ — Nu a fost emisă alertă de tsunami, însă cutremurul s-a produs la o adâncime de 26,5 kilometri.
Peste 300 de replici ale cutremurului de 9 grade care a lovit Japonia s-au înregistrat de la 11 martie. Numărul persoanelor care au murit sau au dispărut în catastrofa ce a devastat nord-estul Japoniei a depăşit la ora actual 21.000.

Acesta s-a produs în estul insulei Honshu, o zonă puternic afectată de cutremurul de 9 grade din 11 martie.

După cutremurul principal care a avut epicentrul în largul coastei de nord-est a Japoniei, sute de replici cu magnitudinea peste 5 şi zece cu magnitudinea peste 6 au afectat insula Honshu, cea mai mare din Japonia, cu o populaţie de 100 de milioane de oameni, relatează MSNBC.

Cea mai puternică replică, având magnitudinea de moment 7,9, s-a produs la mai puţin de o oră după cutremur.

Deşi pare mare, numărul şi intensitate a acestor replici nu este neobişnuită, după ceea ce este considerat în prezent al patrulea seism ca putere înregistrat vreodată.

"Fiecare cutremur are replici. Cutremurele mai mari au mai multe", a explicat Morgan Page, geofizician la USGS.
După un cutremur puternic, plăcile tectonice reajustează în continuare tensiunea de-a lungul unei falii, ceea ce produce replici seismice.

Regiunile din apropiere de oraşul Sendai, situat la circa 120 de kilometri de epicentrul seismului, s-ar putea confrunta cu replici mult timp de acum încolo, însă momentul exact al producerii lor, precum şi poziţia epicentrului sunt imposibil de prevăzut, avertizează USGS.

Cel mai mare număr de replici se va înregistra în continuare de-a lungul faliei care s-a rupt în urma seismului cu magnitudinea 9, potrivit institutului American, scrie Realitatea.net. Cu cât creşte distanţa de falie, cu atât replicile devin mai puţin probabil, a precizat Page.

Numărul persoanelor decedate în 12 prefecturi se ridica la 9.079 marţi la prânz, iar cel al persoanelor dispărute la 12.645 în şase prefecturi.

Aproximativ 310.000 de persoane evacuate, inclusiv din zona centralei Fukushima, se află în prezent în aproximativ 2.100 de adăposturi improvizate în 16 prefecturi, inclusiv Tokyo.

În oraşul Higashimatsushima din prefectura Miyagi, una dintre cele mai afectate de cutremur, autorităţile au început să înhumeze cadavrele identificate, după ce au primit acceptul rudelor.

În Japonia, cadavrele sunt în general incinerate, dar multe crematorii din zonele afectate de cutremur nu sunt funcţionale din cauza lipsei de combustibil.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.