De Dumitru Maxim / Chisinau / Moldova.ORG/ — Pînă la sfîrşitul anului 2011, circa 10 familii de refugiaţi şi beneficiari de protecţie temporară în R.Moldova vor beneficia de spaţii locative, care urmează să fie reconstruite în cadrul proiectului Integrarea Locală a refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ukraina, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implimentat de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) din Moldova.
În acest scop vor fi reconstruite fosta baie publică din comuna Mereni (Anenii Noi) şi o fostă grădiniţă pentru copii din comuna Rezeni (Ialoveni), pentru care vor fi alocate peste 75 000 euro.
Un element important al proiectului constă în faptul că refugiaţii vor avea posibilităţi reale de a se angaja în cîmpul muncii chiar în localităţile respective, iar copiii acestora vor frecventa grădiniţele şi şcolile de aici.
În sprijinul acestei iniţiative, cu adevărat importante pentru beneficiarii UNHCR, recent au fost semnate acordurile de colaborare între Reprezentanţa ICNUR în Moldova – dl Peter Kessler şi reprezentanţii Consiliilor locale în persoana Primarului de Mereni – dl Mihail Caragi şi Primarului de Rezeni – dl Ion Luchian.
Prin semnarea actului de colaborare a fost dat startul unui an plin de activităţi legate de finisarea caselor pentru refugiaţi, fapt ce va facilita adevărata integrare a acestora în societate, continuînd cu alte activităţi finanţate în cadrul aceluiaşi proiect: studierea limbii române, angajarea în cîmpul muncii, organizarea cursurilor de instruire profesională, etc.
La ceremonia de semnare a acordurilor au participat: dl Gheorghe Stamate, Manager de proiect, Delegaţia UE în R.Moldova, dl Semion Terzioglo, Coordonator Naţional de Programe, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, John Wilson, Fondul Provocările Mileniului în Moldova (Millenium Chalenge Corporation), Simion Cotovici, primar de Hruşova, raionul Criuleni, dna Natalia Guma, Şef adjunct al Direcţiei Refugiaţi din cadrul Biroului Migraţie şi Azil şi dl Djavid Paknehad, Coordonator de proiect al ONG Centrul de Caritate pentru Refugiaţi.
«Europa este un continent divers, ce serveşte drept casă pentru mulţi oameni din lumea întreagă. Aşa cum Europa este noua casă pentru mulţi oameni din Africa, Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu, la fel şi Republica Moldova este gata să ofere un adăpost persoanelor vulnerabile, care probabil au fost persecutate şi au suferit, dar care sunt dornici să locuiască într-o ţară tolerantă şi primitoare cum este Moldova »-, a menţionat dl Peter Kessler.