De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Astăzi, se împlinesc doi ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când peste 500 de mii de tineri au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi au zis un ferm “NU” Terorii, Dictaturii, Comunismului.
Cu această ocazie, astăzi, a fost lansată cartea-memoriu a autorului Damian Hâncu, “Moldova mă doare”. Lansarea a avut loc în scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar la eveniment au participat primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, scriitori, oameni de cultură, tineri-martori ai evenimentelor de acum 2 ani, simpli cetăţeni.
Damian Hâncu este student în Franţa şi nu a fost prezent la lansarea propriei cărţi, la eveniment participând mama sa, Parascovia Hâncu şi avocatul acestuia, Teo Cârnaţ. Autorul cărţii a fost victimă a evenimentelor din aprilie 2009, alături de alte sute de tineri, care au fost maltrataţi de poliţişti în comisariate.
Prefaţa cărţii este semnată de poetul Nicolae Dabija, care scrie că „Damian Hâncu şi-a adus contribuţia la schimbarea la faţă a Republicii Moldova".
Redactorul-şef al publicaţiei „Literatura şi Arta" mai spune că, în persoana lui Damian Hâncu, avem un reprezentant al unei generaţii care gândeşte liber şi pentru care libertatea este cea mai preţioasă avere.
Tot aici, Primarul General, Dorin Chirtoacă a ţinut un discurs în care a menţionat că întreaga societate trebuie să fie recunoscătoare acelor tineri care au luptat pentru a instaura democraţia şi pentru a alunga dictatura comunistă din ţară.
Răsfoind uşor cartea, am găsit un fragment în care autorul povesteşte: „Medicii confirmă că organele interne mi-au fost şi îmi sunt afectate. Plămânii zdruncinaţi, comoţie cerebrală, tensiune intercraniană… Corpul mă doare şi astăzi… Sufletul mă doare… Moldova mă doare…"
Autorul îşi aminteşte cum poliţiştii cu arme şi cagule pe cap l-au târât ca pe un animal prin comisariat, i-au rupt mâna şi l-au lăsat cu dureri îngrozitoare de spate. Mai simte şi astăzi bocancii grei şi paturile armelor Kalaşnikov de pe corpul său.
Volumul are 128 de pagini şi este scris în trei limbi – română, engleză şi franceză cu traducere de către însăşi autor.
Cartea a fost editată la Prut International şi poate fi găsită în librării, la preţul de 20 de lei.