Şi Pământul are zi de naştere!

De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Anul 1970 a fost anul care a adus introducerea fibrei optice, “Apollo 13”, ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimi Hendrix sau naşterea lui Mariah Carey şi nu în ultimul rând, pentru prima dată, un eveniment numit Ziua Pământului.

Pe 22 aprilie, 20 de milioane de americani au ieşit în străzi, parcuri sau în amfiteatre pentru a protesta în favoarea unui mediu înconjurător mai stabil şi mai sănătos. Denis Hayes, coordonatorul naţional în SUA, împreună cu tânăra lui echipă, au organizat proteste masive din oraş în oraş. Grupuri care militau împotriva vărsărilor de petrol, fabricilor care poluau şi a centralelor electrice, deşeurilor toxice, pesticidelor, pierderea faunei, au realizat dintr-o dată că au atât de multe valori şi principii în comun.

În tot acest timp, industria elibera fum şi alte substanţe toxice fără a-i fi frică de consecinţe. Poluarea mediului era în mare parte acceptată ca şi cum ar fi reprezentat aroma prosperităţii.

Prima zi a pământului a creat Agenţia pentru Protecţia Mediului Înconjurător a Statelor Unite ale Americii şi a deschis calea pentru un aer curat, apă curată şi acţiuni pentru speciile pe cale de dispariţie.

Pe măsură ce anul 1990 se apropia, un grup de lideri ce militau pentru mediul înconjurător a lansat ideea unei noi mari campanii, cerând ajutorul lui Denis Hayes. De data aceasta, Ziua Pământului devenise un eveniment internaţional, mobilizând 200 de milioane de oameni din 141 ţări, astfel aducând pe scena mondială chestiunile mediului înconjurător.

În anul 2000, a fost combinată esenţa primei zile a Pământului cu grandoarea internaţională a activismului din 22 aprilie 1990.

În 2005, internetul a fost cea mai importantă sursă de mobilizare a activiştilor din lumea întreagă.

Acum, Ziua Pământului este sărbătorită pe plan internaţional ca o expresie comună, ca o dorinţă publică de a construi o societate stabilă. Unind cetăţenii activişti, această zi educă şi mobilizează oamenii din întreaga lume pentru a proteja mediul înconjurător. Inspiră necesitatea de a acţiona, la nivel personal, comunitar, naţional şi internaţional.

Acesta a devenit un eveniment anual în foarte multe comunităţi din întreaga lume care oferă imensa oportunitate de a uni oamenii pentru a realiza acţiuni benefice tuturor. Foarte des, se lansează proiecte, efectul cărora este de a realiza beneficii întregii comunităţi şi de a ajuta la întărirea legăturii dintre grupurile societăţii.

În acest an, peste 4.000 de organizaţii nonguvernamentale, alături de 700 de milioane de oameni, din 170 de ţări, vor lua parte la manifestările legate de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Pământului, ajunsă la a 41-a aniversare.

O serie de acţiuni sunt anunţate la nivel global, ecologiştii având ocazia să atragă atenţia asupra problemelor cauzate, în special, de aglomerarea urbană şi industrială din ultimii ani.

Pentru 2011, campania şi-a propus să adune promisiuni de la oameni, ce vor fi prezentate ulterior în cadrul Conferinţei ONU asupra Dezvoltării Sustenabile de la Rio de Janeiro din iunie 2012.

Practic, orice persoană sau companie poate face o promisiune, iar până la ora actuală dintre cele peste 70 de milioane de promisiuni, cele mai întâlnite sunt legate de folosirea redusă a electricităţii, neutilizarea pungilor din plastic şi reciclarea deşeurilor.

Evenimentele organizate în această zi au reprezentat întotdeauna un prilej important de mediatizare a problemelor climaterice ale planetei.

Ia şi tu parte la acest eveniment pentru binele nostru şi al întregii comunităţi!
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.