Topul pirateriei printre TV: 2 Plus și TNT Bravo

De Victor Neaga/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Asociaţia pentru Dezvoltare a Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo” a organizat ieri, 26 aprilie, o conferinţă de presă cu tematica “Pirateria televizată la posturile TV din R. Moldova”, făcand publice primele dezvăluiri.

17 posturi de televiziune din Republica Moldova vor fi monitorizate timp de un an de către Asociaţia pentru Dezvoltare a Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo” pentru a diminua fenomenul pirateriei.

Preşedintele Asociaţiei, Vasile Năstase a declarat la o conferinţă de presă că pentru 80% dintre filmele difuzate de posturile TV din Republica Moldova nu sunt încheiate contracte cu deţinătorii drepturilor de autor. Radiodifuzorii recurg la diverse tertipuri pentru a simula existenţa unor contracte cu societăţi fantomă.

Vasile Năstase susține că primele în topul pirateriei sunt posturile 2 Plus şi TNT Bravo. Primul aparține prim-vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, iar in spatele celui de-al doilea post TV se află președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Chiril Lucinschi.

Nǎstase declară că, deşi legislaţia oferă anumite pârghii pentru a combate fenomenul de piraterie, majoritatea instituţiilor de reglementare nu reacţionează la aceste încălcări. „Drepturile de autor şi conexe practic nu sunt deloc luate în vizor de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală şi Ministerul de Interne. Vom apela şi către Delegaţia UE în Republica Moldova, Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei în vederea sprijinirii eforturilor noastre de estompare a pirateriei audiovizuale”, a menţionat preşedintele Asociaţiei “Apollo”.

Chiar dacă pirateria se pedepsește prin amenzi de până la 500 mii de lei şi privațiune de libertate de până la 7 ani, majoritatea posturilor TV din Moldova difuzează filme “furate”. Potrivit lui Năstase, numai pentru a difuza o singură dată filmul American ”Harry Potter”, un post de televiziune ar trebui să achite 50 mii de euro. ”Au fost cazuri când un post de televiziune din Moldova a difuzat acest film de patru ori într-o zi”, spune Năstase.

Deși obligația de a preveni pirateria la TV îi revine Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Năstase susține că în ultimii patru ani CCA nu a întreprins nici o măsură în acest sens.

De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei spun că legislaţia în domeniul audiovizualului trebuie modificată şi că CCA deseori tergiversează, la comandă, soluţionarea acestei probleme.

„Atâta timp cât piaţa va fi dominată de piraterişti, radiodifuzorii nu vor încheia contracte cu companiile din străinătate”, a adăugat preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare a Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo”.

Vasile Năstase estimează că în 2-3 ani în Republica Moldova vor putea fi difuzate filme licenţiate, iar acest lucru le va spori ratingul televiziunilor.

După monitorizarea posturilor TV, rapoartele vor fi expediate instituţiilor abilitate pentru sancţionarea radiodifuzorilor care comit încălcări. Potrivit lui Vasile Năstase “pirateria se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă. Pentru difuzarea fără contract a unui film ca „Harry Potter” amenda este circa 50 de mii de dolari. În 2010 o televiziune a difuzat filmul de patru ori, ceea ce înseamnă că radiodifuzorul trebuia să achite 200 de mii de dolari”, a subliniat Vasile Năstase.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.