Chişinău / Moldova.ORG/ — A fost evacuat întregul personal al unităţii 5 a centralei nucleare de la Kozlodui, Bulgaria, în urma depistării unei creşteri a radiaţiilor de gaze rare.
Evacuarea a avut loc marţi în jurul orei locale (şi a Moldovei) 10.45 şi măsurile au fost în vigoare până în jurul orei 18.00, când situaţia a revenit la normal.
Nivelul crescut de radiaţii – o creştere a concentraţiei de izotopi de xenon (Xe-133) – a fost constatat după desigilarea primei secţiuni a reactorului nr. 5, cu o capacitate de 1.000 de MW, după ce acesta fusese închis la 24 aprilie pentru reparaţiile anuale şi realimentare. De asemenea, a fost constatată o creştere cu 10% peste limită a nivelului de radiaţii gamma în zona închisă ermetic a reactorului 5.
Toţi angajaţii care se aflau în această zonă au fost testaţi şi rezultatele au arătat că niciunul dintre ei nu a fost expus la un nivel de radioactivitate mai mare decât limitele normale. Radiaţia maximă la care au fost expuşi a fost de 0,05 de milisiverţi, în condiţiile în care limita superioară este de 0,5 milisiverţi.
Monitorizarea secţiunilor aflate dincolo de zona ermetică a arătat că nu există o creştere a radioactivităţii.
Nivelul gravităţii incidentului de la Kozlodui a fost evaluat la "0" pe scara internaţională cu 7 nivele.
Incidentul nu s-ar fi soldat cu niciun fel de consecinţe, potrivit autorităţilor bulgare, iar angajaţii centralei au luat măsurile necesare normalizării situaţiei.
Informaţiile despre incidentul de la reactorul nr. 5 de la Kozlodui – date publicităţii la mai bine de 24 de ore după producerea evenimentului – intervin după ce o telegramă WikiLeaks tocmai a arătat că autorităţile americane erau îngrijorate de lipsa de transparenţă a Bulgariei în privinţa centralei.
Directorul de la Kozlodui ar fi fost ameninţat că va fi dat jos, dacă nu păstrează tăcerea în legătură cu un incident care s-a întâmplat la 1 martie 2006.
Numai reactoarele 5 şi 6 ale centralei de la Kozlodui mai sunt operaţionale după ce în perioada 2002-2006 Bulgaria a trebuit să închidă celelalte patru reactoare, o condiţie pentru aderarea sa la UE, potrivit Realitatea.net.