Chişinău / Moldova.ORG/ — Unii oameni sunt răciţi de la începutul sezonului rece până primăvara târziu. Alţii însă, nu au niciodată astfel de probleme. Cercetările arată că vulnerabilitatea la răceală şi gripa derivă de la deprecierea sistemului imunitar.
Potrivit specialiştilor, organismul ne trimite mai multe semnale de alarmă atunci când imunitatea a scăzut. De asemenea, unele obiceiuri zilnice ne pot afecta sistemul imunitar.
Iată 7 dintre acestea:
Ai luat în greutate
Excesul de kilograme este daunator nu doar pentru inima, creier sau alte organe, ci si pentru sistemul imunitar. De exemplu, dintre persoanele care se imbolnavesc de gripa noua, cele mai multe au probleme cu greutatea. Excesul ponderal poate provoca dezechilibre hormonale si inflamatii care impiedica sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor.
Ai mereu nasul uscat
Oricât de neplăcut ar părea, un nas care curge te apără, de fapt, împotriva răcelii şi gripei. Mucusul atrage virusurile, care în felul acesta, ies din organism. Asaltul germenilor este mult mai simplu în cazul în care căile nazale sunt uscate. O soluţie salină sau un umidificator te pot ajuta dacă uscăciunea nazală constituie o problemă temporară. Dacă aceasta este cronica, mergi neaparat la medic pentru a descoperi care este cauza.
Eşti mereu stresată
Nu este deloc o coincidenţă faptul că răceşti după o perioadă mai agitată la serviciu. Potrivit unui studiu al American Psychological Association, stresul pe termen lung slăbeşte sistemul imunitar. De asemenea, dacă devii stresată atunci când ai răcit, simptomele se înrăutăţesc.
Eşti mereu răcită
În medie, un adult răceşte între 1-3 ori într-un sezon, iar răceala durează 3-4 zile. Dacă răceşti mai des de atât, înseamnă că rezistenţa ta la îmbolnăviri este scăzută şi ar trebui să te gândeşti la soluţii pentru întărirea imunităţii. Una dintre acestea ar fi să ai grijă la alimentaţie. Vitaminele care susţin activitatea sistemului imunitar sunt:
• vitamina C: aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le poţi găsi într-un ardei roşu de mărime medie, două portocale sau un grapefruit, 100 g de pătrunjel;
• vitamina A: aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le poţi procura din morcovi, ficat, peşte, ou, unt.
Mineralele de care ai nevoie sunt:
• zinc – 10 mg pe zi, îl găseşti în fructe de mare, seminţe de dovleac, pâine şi cereale integrale;
• seleniu – 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, pâine, peşte, carne, ouă.