In acest an Ministerul Educatiei a dat friu liber reformelor sale cam neghioabe si necalculate. Notele au scazut considerabil, daca e sa comparam cu generatiile de absolventi precedente. Dar ministerul ne-a demonstrat ca lucreaza, a gasit vreo 6 profesori (dintr-o mie) care ajutau elevii sa copie, au scos la o conferinta de presa comisia de evaluare pentru ca aceasta sa demonstreze elevilor cit de degradati sunt. Nu s-au gindit insa ca aceste “perle” reprezinta rezultatul sistemului putred de invatamant al frumoasei Republici Moldova, si prin urmare, rezultatul muncii lor.
Un singur lucru ma deranjeaza la examenul de bacalaureat, faptul ca notele nu reflecta cunostintele, cel putin in marea majoritatea a cazurilor. Intr-un liceu se copie cu calculatorul in fata, in altul nu poti sa respiri liber din cauza observatorilor. De aici apare si problema nr.1: competitia dintre elevi este ireala, poate chiar fantastica. Stiu ca stiti ce se intimpla in continuare, dar mai punctez odata: vin elevi cu 9-10 pe linie (poate chiar si cei din reportajele cu “cit e 2×2/4″), intra la buget la facultatate si sta pe scaun linga un Einstein moldovean cu 7 la bac (care a fost pe la olimpiade), respectiv la contract, si-i spune astuia, “uite băi ce prost eşti”.
Prin urmare, cel mai important examen din viata liceenilor se transforma intr-o loterie. Eu vad o singura solutie: sau copie toti sau nu copie nimeni! Evident ca prima varianta este actuala (cu exceptia a circa 20% de nefericiti) dar expirata. Mergem la a doua: de ce bac-ul n-ar fi mai usor? Astfel incat fiecare sa-l poata scrie pe 5, iar cei care intradevar merita, sa ia note mari si astfel sa-si asigure rezultatele care le merita. Dar repet,conditia e sa nu copie absolut nimeni.
Daca la actualul bacalaureat nu se permitea copiatul, atunci 50 % din liceeni nu-l dadeau, si chiar va rog sa ma contraziceti daca credeti ca e cazul! Ii felicit sincer pe cei care au dat bac-ul cu propriile forte, indiferent de nota.
De Andrei Fornea