De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — În societatea moldovenească trebuie să se cultive ceea ce ar putea fi numit "educaţia de mediu", care este un sistem de cunoştinţe ce ajută să se adapteze, să înţeleagă, şi deasemenea să prevină schimbările climatice care se aşteaptă, a declarat şeful Laboratorului de Climatologie, Institutul de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Maria Nedyalkova în timpul videoconferinţei Moscova – Astana – Chişinău pe tema: "Clima pregăteşte surprize?", care a avut loc, joi.
"Este o ruşine că în Moldova, la nivelul de luare a deciziilor, precum şi între agricultorii care ar trebui să fie interesaţi în obţinerea de aceste cunoaştinţe, nu este o înţelegere la nivelul necesităţii lor", a declarat Nedyalkova, subliniind importanţa "educaţiei climaterice" în procesul de soluţionare a problemelor globale de mediu.
Potrivit Nedyalkovei, soluţii de combatere a schimbărilor climaterice, ar fi: reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, în Republica Moldova, ca într-o ţară agrară, este necesar să se ia măsuri de adaptare, care să îndeplinească noile cerinţe climaterice.
Aceste măsuri includ: selectarea de plante şi animale care sunt rezistente la schimbări bruşte, cauzate de climatul local, ţinând seama de situaţia de mediu a unuia sau altui teritoriu, precum şi utilizarea unor tehnologii de irigare şi păstrare a umedităţii.
De aceiaşi părere, a fost şi unul dintre cercetătorii principali de la Catedra de Meteorologie şi Climatologie, Departamentul de Geografie, a Universităţii de Stat „Lomonosov” din Moscova, Paul Toropov, care a remarcat că problema schimbărilor climaterice, este una din problemele primordiale de cercetare în lume.
"Este greu de imaginat că Statele Unite vor înceta emisia de gaze cu efect de seră, în detrimentul economiei sale, care este strâns asociată cu arderea combustibililor fosili. America, produce aproximativ 20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, mai mult decât Rusia, Kazahstan şi Republica Moldova luate împreună. De asemenea, este puţin probabil să interzicem aruncarea de gaze cu efect de seră Chinei, de exemplu, ţară cu intenţii de crestere rapidă a industriei sale. ", – a ami spus Toropov.