De Mariana Nicolaev/ Chișinău / Moldova.ORG / — Despre proiectul ONU, ce poartă numele „Dezvoltarea Mileniului”, cu 11 ani în urmă, se credea că este o viziune idealistă despre o societate dreaptă.
Astăzi, planul devine o realitate, pentru sute de milioane de oameni, mai ales din cele mai sărace ţări ale lumii.
Sărăcia extremă, foametea, analfabetismul şi bolile, sunt fenomenele pe care ONU, intenţionează să le învingă către anul 2015, în conformitate cu un program ambiţios al proiectului adoptat în 2000, „Dezvoltarea Mileniului”.
În cadrul rapoartelor anuale, de la Geneva, privind îndeplinirea obiectivelor pe care le are proiectul, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că s-au înregistrat progrese considerabile în diverse domenii: "Sute de milioane de personae sunt scoase din sărăcie. Numărul de persoane cu acces la educaţie, asistenţă medicală mai bună şi apă potabilă curată, s-a majorat considerabil. În ciuda crizei economice, ne îndreptăm către scopurile pe care şi le-a propus “Dezvoltarea Mileniului”, primordial fiind, reducerea sărăciei de pe planetă. "
După datele Băncii Mondiale, nivelul sărăciei la nivel mondial până în 2015 trebuie să scadă sub 15 la sută.
Conform rapoartelor Băncii Mondiale, unele dintre ţările cele mai sărace, au făcut paşi mari, mai ales în domeniul educaţional, cele mai frumoase rezultate, le-au înregistrat ţările din Africa, cum ar fi: Burundi, Madagascar, Rwanda, Samoa.
“În fiecare zi, mor cu 12000 de copii mai puţin. Decesele în rândul copiilor sub cinci ani a scăzut de la 12,4 milioane în 1990 la 8,1 milioane în 2009” – a declarat, Francesca Perucci.
În opinia ei, un declin serios în mortalitatea infantilă a avut-o accesul simplificat la imunizare împotriva rujeolei: "Între 2000 şi 2008, capacitatea de a obţine a doua vaccinare, a redus numărul de decese, din cauza rujeolei la nivel mondial cu 78 la sută".
Aceste cifre, reprezintă un sfert din decesele copiilor de sub 5 ani.