Brand-ul autohton “Negru de Purcari”

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Moldova este teritoriul unde s-a cultivat viţa de vie din cele mai vechi timpuri, iar trecerea timpului nu a făcut altceva decât să înrădăcineze tradiţia preparării şi consumului de vin pe acest teritoriu. Iar rodul tradiţiilor milenare în domeniul vinificaţiei de pe acest plai mioritic, este vinul de Purcari.

Istoria acestui vin deosebit a început în anul 1827, când prin Decret Special este înfiinţată gospodăria vinicolă specializată în Purcari. În anul 1947 a început goana după trofee, participând la Expoziţia Agricolă din Basarabia, vinul de Purcari a obţinut prima sa medalie de aur.

În anul 1878 La Expoziţia Internaţională de la Paris experţii devin plăcut surprinşi de calitatea vinului ce provine dintr-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului, Purcari. Aici vinul de Purcari obţine prima medalie de aur la o expoziţie mondială.

În anul 2003 este fondată compania „Vinăria Purcari” pentru a păstra şi a duce faima vinurilor de Purcari mai departe.
În colecţia de trofee, în anul 2006 se numărau 27 de medalii obţinute la diferite concursuri şi expoziţii internaţionale.

Solul pe care cresc podgoriile Purcari sunt soluri de cernoziom lutos, nisipos, ce are în compoziţia sa un element chimic rar, rubidiu, ce face ca soiurile de vin roşu să obţină o culoare deosebită, purpuriu, roşu intens, aproape negru.

Vinurile sunt păstrate şi maturate în beciurile vechi, construite încă în 1827.
Vinăria este mică după standardele moldoveneşti, dar deosebită prin micro clima în care creşte viţa de vie, care îi conferă vinului o aromă irepetabilă şi o calitate superioară.

La vinărie sunt organizate excursii cu vizitarea complexului industrial de prelucrare a strugurilor şi îmbuteliere şi a beciurilor unde vinul se maturează. Excursia mai include degustarea vinurilor în una din cele două săli de degustare şi un cadou-suvenir, include 3 sticle de vin, un CD de prezentare a vinăriei şi un buclet promoţional al vinăriei.

Vinăria mai oferă şi spaţii de cazare pentru turiştii interesaţi.

Pentru a cunoaşte mai bine sufletul Moldovei este necesar să te delectezi cu licorile făcute pe acest teritoriu şi să savurezi aroma excepţională a vinurilor Negru de Purcari, care nu a lăsat indiferent pe nimeni.
Distanţa până la Chişinău: 120 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.