Jucăriile, între distracție și pericol

De Cătălin Ungureanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Siguranța jucăriilor pentru copii, precum și corelarea acestora cu standardele de calitate reprezintă perspective insistent urmărite de comunitatea europeană. Astfel se dorește atenuarea efectelor negative pe care jucăriile le pot avea asupra copiilor și micșorarea numărului de accidente ce decurg din relațiile cu obiectele de distracție infantilă.

Problema a fost readusă la zi de întrebarea de pe un forum online a unei fetițe de 10 ani din Franța, care se întreba dacă jucăriile pot fi într-adevăr periculoase, dat fiind că mama ei îi spunea mereu să aibă grija la siguranța jucăriilor.
Răspunsul a venit de la responsabila pentru Siguranță și Mediu din partea Organizației Consumatorilor Europeni, Sylvia Maurer.

Oficiala a afirmat că jucăriile pot într-adevăr reprezenta o reală primejdie pentru sănătatea și, adesea, pentru viața copilului, accentuând pericolul înghițirii componentelor mici ale jucăriilor de către copil.

Să trecem, însă, în revistă, cele mai comune pericole pe care jucăriile le pot prezenta:

• Extremitățile ascuțite; copilul se poate ușor răni
• Componente mici; putând fi inhalate, copilul se poate sufoca
• Zgomotele puternice; auzul copilului poate fi deteriorat și e nevoie de utilizarea adecvată a jucăriilor, în conformitate cu prevederile etichetei
• Teleghidarea; obiectele cu propulsare pot lovi copilul, prezentând pericol în special pentru ochi
• Lipsa corelării cu vârsta; utilizarea jucăriilor inadecvate vârstei copilului prezintă un pericol sporit.

Noi reguli de siguranță a jucăriilor au fost intrate în vigoare pe 20 iulie curent, înlocuite fiind fostele prevederi ce datau din 1988. S-a introdus regimul de supraveghere centralizată la nivel european, astfel că niciun stat membru al comunității nu poate superviza autonom normele de calitate.

Totuși, există încă probleme care nu s-au bucurat de soluționare completă. Pericolul chimic prezentat de anumite substanțe sau mirosurile care pot declanșa alergii, sunt provocări care continuă să stea în fața autorităților europene.

E nevoie de cooperare, atenție şi precauție din partea tuturor actorilor implicați în procesul fabricării, achiziționării și utilizării jucăriilor, iar astfel vor fi reduse riscurile și pericolele folosirii acestora.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.