De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Castelul Huniazilor este o destinaţie turistică pe cât de frumoasă, pe atât de misterioasă şi enigmatică. Impunătoarea clădire trezeşte uimire, admiraţie dar şi un pic de spaimă. Este un adevărat monument de istorie, fiecare pietricică din pereţii săi au un mit de dezlegat, o istorioară de mărturisit. Să mergem împreună într-o călătorie virtuală pe culoarele castelului.
Pentru început, trebuie să ştiţi că castelul Huniazilor, numit şi al Corvinilor, este construit pe locul unei castre romane, care a fost dăruită de către regele Sigismund I de Luxemburg lui Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara. În secolul XV începe extinderea şi modernizarea castelului pe timpul lui Iancu de Hunedoara. Apoi castelul intră în posesia lui Matei Corvin, fiul acestuia, care construieşte o aripă nouă castelului.
Accesul în castel se face pe un pod de lemn susţinut pe patru piloni, deasupra pârâului Zlaşti. Odată pătrunşi în castel pietrele, martorele vii, încep depănarea legendelor şi povestioarelor.
Prima legendă este legată chiar de primii stăpâni ai castelului. Se spune că Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al regelui Sigismund I de Luxemburg cu o frumoasă domnişoară din Ţara Haţegului. Regele i-a găsit de bărbat un tânăr demn şi viteaz, pe Voicu, dăruindu-i castelul şi un inel fiului, după care va putea fi recunoscut la curtea regală.
Legenda mai spune că în timpul unei călătorii a familiei lui Voicu, inelul a fost lăsat pe o masă, iar un corb atras de strălucirea inelului a încercat să-l fure, însă Iancu, care era doar un copil atunci, a luat arcul cu săgeţi şi a ucis corbul, păstrându-şi astfel inelul. Legenda este şi explicaţia originii numelui dat dinastiei Corvinilor.
În curtea interioară a castelului poate fi văzută o fântână, care are şi ea istoria ei. Se spune că ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis eliberarea în caz că dau de apă. Aceştia au săpat 15 ani, o fântână adâncă de 28 de m,dar între timp Iancu de Hunedoara a murit, iar soţia sa nu a dorit să îndeplinească dorinţa soţului de a-i elibera. Din contră, aceasta a poruncit să fie omorâţi.
Ca ultimă dorinţă, turcii au cerut să facă o inscripţie: „Apă ai , dar inimă nu”. În realitate există o inscripţie, dar care a fost descifrată din araba veche ca: „Cel ce a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”.
Acest castel plin de mistere şi mituri este reprezentativ pentru arta medievală gotică a Europei. Nu vă rămâne decât să faceţi un tur real al locului pentru a vă face impresii reale în locul celor virtuale pe care vi le-am creat.
Distanţa de la Chişinău până la Castelul Huniazilor este de 650 km.