De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Obiceiurile şi tradiţiile populare ale poporului nostru sunt ceea ce ne reprezintă. Sărbătorile organizate în satele moldoveneşti sunt de fapt sufletul acelor sate, ceea cu ce ele trăiesc. Un eveniment organizat în sat este motiv de bucurie pentru localnici, dar şi un magnet pentru vizitarea acestuia de către turişti.
Un astfel de prilej ne oferă satul Palanca din r-nul Călăraşi, care organizează astăzi, 2 august 2011, Sărbătoarea „Primului snop de grâu”.
Moldova fiind o ţară preponderent agrară, pe teritoriul ei se organizează multe sărbători legate de anumite etape de recoltare a culturilor agricole. Sărbătoarea „Primul snop” este o demonstraţie a acestui fapt, organizându-se în momentul când se termină recoltarea primei roade de grâu, accentuând finisarea unei etape şi începerea alteia.
Sărbătoarea se desfăşoară în jurul unui ritual. Grâul abia cosit se face snopi, care sunt păziţi cu mare sfinţenie.
Meşterii populari din zonă prezintă cu ocazia acestui eveniment obiecte de artizanat, confecţionate de ei, iar gospodinele din sat pregătesc delicii culinare pentru vizitatori.
Scopul organizării evenimentelor de acest tip este perpetuarea obiceiurilor şi tradiţiilor şi implicarea generaţiilor tinere. Mediatizarea mai agresivă a acestor manifestări ar atrage şi vizitarea de către turiştii străini a Moldovei, ceea ce ar duce la dezvoltarea turismului rural.
Devenită deja un obicei, Sărbătoarea „Primului snop de grâu” de la Palanca, este la cea de a cincea ediţie în acest an. Acest eveniment reprezintă un motiv de relaxare, de veselie şi de evadare din rutina zilnică atât pentru localnici, cât şi pentru vizitatori. Mediul rural odihnitor alungă orice stres, iar problemele se rezolvă, în acest mediu de la sine, dispărând.
Distanţa de la Chişinău până la Palanca este de circa 60 km.