Chişinău / Moldova.ORG/ — Amigdalele împiedică pătrunderea bacteriilor în faringe, însă o dată infectate pot da mari bătăi de cap.
Infecţia poartă numele de amigdalită, pe care oricare dintre noi a avut-o măcar o dată în viaţă, cel mai probabil în copilărie. Cei mai afectaţi sunt de obicei copiii, care sunt expuşi unor categorii diversificate viruşi, pentru că petrec mult timp în grădiniţe şi în şcoli unde sunt prezente mai multe persoane, iar încăperile nu sunt întotdeauna bine aerisite.
Uneori, problema devine cronică şi îi afectează şi pe adulţi. Infecţiile severe necesită tratamente cu antibiotic, însă se pot folosi şi remedii tradiţionale, naturiste care pot atenua sau chiar grăbi vindecarea.
Cum iţi dai seama că ai amigdalită?
Semnele bolii sunt comparabile cu cele ale gripei: ai febră, dureri de cap, îţi simţi gâtul iritat şi ai probleme la deglutiţie (înghitire).
Majoritatea infecţiilor se pot vindeca fără tratament, însă medicii prescriu antibiotice pentru infecţiile bacteriene ale căror simptome persistă mai multe zile. Tabletele şi băuturile calde pot ameliora gâtul inflamat.
Nutriţie
În timpul crizei de amigdalită, înghiţitul poate fi dureros. Este recomandat să consumi supe din legume pasate (morcovi, cartofi dulci şi broccoli), varză tocată şi roşii (bogate în vitamina C), praz , ceapă şi usturoi. Zdrobeşte doi căţei de usturoi şi amestecă-i cu miere. Este recomandat să consumi o lingură la câteva ore, până la ameliorarea stării.
Bea suficientă apă (caldă) cu lămâie, miere şi sucuri de fructe neîndulcite.
Remedii pe bază de plante
Pentru cazurile uşoare de amigdalită poţi folosi o gargară cu tinctură de salvie şi echinacea (câte o linguriţă din fiecare) diluate într-un pahar cu suc de ananas încălzit. Alte gargare sunt: ceaiul din frunze de zmeură, infuzia de rozmarin sălbatic sau o picătură de tuia sau hydratis într-un pahar.
Poţi bea un amestec de ceai de muţetel, turită şi salvie (cantităţi egale, 2 linguriţe la o cană), pentru a ajuta sistemul limfatic.
Aromaterapie
Aplică o compresă caldă din cimbru sau levănţică pe gât. Aceasta este folositoare şi pentru durerile de urechi, de cap sau abdominale. De asemenea poţi folosi comprese pe timpul nopţii din infuzie cu coajă de stejar. Ai nevoie de 300 ml de apă.