De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Te poţi recrea şi odihni în multe feluri, dar pentru mine nu există alt loc mai relaxant decât un sejur la mănăstire, unde poţi medita în linişte şi te poţi delecta cu frumuseţile locului. Un astfel de loc este Mănăstirea Tismana din jud. Gorj, România.
Mănăstirea aşezată între munţi, fiind apărată de stânci împădurite, are alura unei fortăreţe. Ocrotită de ziduri puternice medievale îşi trage originile încă din secolul XIV, când un călugăr Nicodim Cuviosul venit de pe meleaguri macedonene, cu sprijinul domnitorului Radu Negru Vodă, a pus prima piatră la construcţia mănăstirii. Pe data de 15 august 1377 a fost sfinţită Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
După moartea domnitorului, construcţia mănăstirii a fost continuată de urmaşii săi Dan I Basarab (1384-1386) şi apoi Micea cel Bătrân (1387-1418).
Iniţial biserica a fost vopsită într-o culoare, ocru, având figuri geometrice şi florale. Prima pictură a fost făcută în 1564 de către pictorul Dobromir din Târgovişte, fiind considerată cea mai veche pictură bizantină din Ţara Românească.
Mănăstirea este una dintre cele mai mari de pe teritoriul României.
Tezaurul ei a fost în nenumărate rânduri jefuit. Dar şi în prezent mai pot fi văzute diferite obiecte de cult, o colecţie de pictură murală, icoane pictate pe lemn, veşminte, cărţi vechi şi uşile făcute în 1782, care sunt păstrate toate în Muzeul Mănăstirii Tismana.
În 1944 la Tismana a fost ascuns Tezaurul Băncii Naţionale a României. Mai întâi el a fost depozitat în pivniţă, iar apoi mutat pentru siguranţă mai mare în peştera Mănăstirii Tismana. Aici s-au păstrat circa 380 de tone de lingouri de aur şi 3 tone din tezaurul polonez lăsat la păstrare în 1939.
Maicile de la Tismana confecţionează covoarele Tismana şi Oltenia, care sunt simboluri ale artei tradiţionale meşteşugăreşti.
Pentru turiştii acre vor să-şi prelungească şederea la mănăstire, mai pot vizita schiturile din muntele Cioclovina.