Mănăstirea dintr-un lemn

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — La 25 de km de municipiul Râmnicul Vâlcea, România, se află o mănăstire care, conform unei legende, a fost construită din lemnul unui singur stejar secular.

Aşa este, nu este aşa, nu vă pot spune cu certitudine, ceea ce ştiu sigur este că mănăstirea şi împrejurimile acesteia merită vizitate.

Munţii înalţi şi râurile zgomotoase sunt lăsate în urmă, zona fiind săltată de râuleţe mici şi zglobii, de deluşoare brăzdate de păduri seculare, toate sunt mici, dar cochete şi elegante. Şi în această zonă mioritică îşi păştea liniştit turma de oi un cioban. Într-o noapte, îi apare în vis Maica Domnului care îi porunceşte să taie stejarul cel mare care se afla lângă stână. Ciobanul a tăiat copacul, care căzând s-a despicat, iar în mijlocul tulpinii era o icoană a Maicii Domnului.

Ciobanul a luat icoana şi a dus-o la biserica din sat, iar în aceeaşi noapte Născătoarea de Dumnezeu îi apare iarăşi în vis poruncindu-i să construiască o biserică pe locul unde căzuse stejarul. Ciobanul ajutat de consăteni ridică o biserică din lemnul acelui stejar secular.

Aceasta este originea mănăstirii conform uneia dintre legende, ca mărturii perpetue peste secole stau Biserica dintr-un lemn, stejarii seculari ce înconjoară mănăstirea şi icoana Maicii Domnului, de dimensiuni impresionante (1,5 m înălţime şi 1,1 m lăţime).

Prima mărturie documentară datează din 20 aprilie 1635, care atestă ca ctitor al bisericii din piatră pe Matei Basarab. Mărturiile călugărului Paul de Alep, afirmă că ctitor al mănăstirii este Preda Brîncoveanu, vărul lui Matei Basarab. Picturile murale din biserica de piatră, marchează adevărul undeva la mijloc, înfăţişându-i pe cei doi în „tabloul ctitorilor”.

O curiozitate a locului, pe lângă însăşi Biserica şi icoana care face minuni, este masa făcută din tulpina unui stejar secular care este ticsită cu monedele diferitor ţări, şi care, conform tradiţiei, îndeplineşte rugăminţi.

Fie că este un sfârşit de săptămână sau o şedere mai îndelungată (vă puteţi caza chiar pe teritoriul mănăstirii), o excursie în zonă vă vor trezi doar sentimente pozitive şi de neuitat.
Distanţa de la Chişinău până la Mănăstirea dintr-un lemn este de 645 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.