Monument istoric în paragină

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Ne-am obişnuit să mergem peste hotare să vedem monumente de artă istorică, să dăm mulţi bani pentru o călătorie, iar obiectivele turistice de la noi din ţară rămân să pustiască şi să se deterioreze. Acesta este cazul majorităţii monumentelor istorice din Republica Moldova, dar vreau în acest articol să vorbesc despre unul deosebit de frumos şi valoros de pe teritoriul oraşului Hânceşti, şi anume Palatul lui Manuc-Bei.

Construit în anul 1891 de către renumitul arhitect Bernardazzi, pentru un armean de origine, în combinaţie diplomat turc şi spion rus, Palatul lui Manuc-Bei face parte din complexul Manuc- Estates, care include un castel de vânătoare, mai multe biblioteci şi locuinţe pentru funcţionari.

Palatul se află în partea de sud a localităţii şi este singura clădire de locuit căreia i se poate atribui denumirea de „palat”, în luxul căruia proprietarul nu a reuşit să trăiască, stingându-se din viaţă înainte de a fi construit palatul.
Arhitectura clădirii a fost soluţionată în spiritul clasicismului francez cu goluri ample ale ferestrelor şi logiilor mărginite de arcade.

Pe timpurile moştenitorului lui Manuc-Bei, palatul încânta prin luxul său. Havuzurile şi lacul micuţ din curtea palatului primeau admiraţia tuturor, care însă nu au supravieţuit timpului. Aceeaşi soartă au avut şi frumoasele galerii de sticlă care legau construcţiile adiacente cu palatul.

După cel de-al Doilea Război Mondial, construcţia a fort reconstruită în grabă pentru Colegiul de Construcţii. După cutremurul din 1986 clădirea a fost declarată avariată şi închisă iar în anul 1993 i s-a conferit titlul de monument istoric. De atunci palatul se află în paragină.

În anul 2006 s-a organizat un maraton de strângere a fondurilor pentru reconstrucţie, dar s-au strâns doar suma necesară pentru proiectarea reconstrucţiei. În urma unui calcul preventiv pentru reconstrucţia palatului sunt necesari 100 milioane lei de care municipalitatea nu dispune. La moment Consiliul Raional este în căutare de resurse externe de sponsorizare a reconstrucţiei.

Dar până atunci rămâne să admirăm degradarea unui dintre şi aşa puţinele monumente istorice de pe teritoriul ţării noastre.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.