De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Cine a fost la baza civilizației umane?
Cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Pittsburgh susțin că un rozător, care a trăit în China acum 160 de milioane de ani a fost cel din care se trage rasa umană.
Mamiferul, cu dimensiuni destul de mici, a trăit în nord-estul Chinei în perioada Jurasică, perioadă cunoscută datorită dinozaurilor care populau foarte dens Pământul atunci.
Supranumită ”Juramia sinesis”, adică ”mama chineză din Jurasic”, fosila, care s-a conservat foarte bine, a fost găsită în provincia Liaoning, tot acolo unde arheologii au mai descoperit și primele dovezi referitoare la dinozaurii cu pene și păsările primitive.
Această fosilă aparține celui mai primitiv mamifer descoperit până acum, din care se pare că au evoluat toate, deci, inclusiv și primatele, strămoșii noștri direcți.
“Juramaia, care a trait acum 160 de milioane de ani, este fie stră-stră-mştusa, fie stră-bunica tuturor mamiferelor care trăiesc în zilele noastre. Analiza scheletului indică faptul că era o creatură agilă, cu o abilitate deosebită de a se căţăra. Acest lucru ar putea explica cum a reuşit să supravieţuiască erei dinozaurilor – căţărându-se şi ascunzându-se în copaci”, a declarat doctorul în paleontologie Zhe-Xi Luo, de la Muzeul Carnegie.
Un pas important a fost făcut o dată cu descoperirea acestei fosile, care ne va ajuta să înțelegem evoluția mamiferelor, deci, și a noastră.