De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — În atenţia celor ce vor să se împacheteze de sus şi până jos cu nămol terapeutic, vă propun staţiunea Amara. Zona este cunoscută prin prezenţa aici a lacului Amara cu apă minerală şi a nămolului din lac bogat, de asemenea, în minerale.
Aflată în judeţul Ialomiţa, la 7 km de oraşul Slobozia, este des vizitată de turişti în sezon.
Primele analize ale apei lacului s-au făcut în anul 1887, iar în anul 1896 autorităţile au hotărât să înfiinţeze un serviciu al băilor.
Principala atracţie a staţiunii este lacul Amara cu ape sărate şi minerale, care are lungimea de 4 km şi lăţimea ce variază între 200 şi 800 de metri. Sulfatul de magneziu şi sulfatul de sodiu, dizolvate în mari în apa lacului îi conferă lacului un gust amar, care îl acoperă pe cel sărat.
Nămolul sapropelic conţinut în lac este de culoare neagră, iar la contactul cu aerul devine cenuşiu. Este unsuros, sărat şi are un miros puternic de hidrogen sulfurat. Nămolul este constituit din 41% săruri anorganice, 39% substanţe organice şi 20 % apă. Grosimea stratului de nămol este de 30-60 cm.
Staţiunea mai dispune şi de izvoare cu apă minerală de natură sulfuroasă, uşor sulfatate, magneziene, bromate, bicarbonate şi hipotone.
În staţiune se efectuează cu succes următoarele tipuri de proceduri:
• Băi calde cu nămol şi împachetări cu nămol;
• Aplicaţii de cataplasme cu nămol rece;
• Cure interne cu ape minerale;
• Electroterapie şi hidroterapie, aerohelioterapie.
Această staţiune este indicată bolnavilor ce suferă de afecţiuni ale aparatului locomotor, post-traumatice, ginecologice, asociate ( dermatologice, endocrine).
Staţiunea Amara are o aşezare propice celor ce vor să combine cura de tratament cu o şedinţă de bronz pe litoralul mării Negre, fiind foarte aproape de acestea.
Întotdeauna e mai bine să previi afecţiunile şi să avem grijă de organismul nostru, decât să fie prea târziu la un moment dat. Fiţi sănătoşi!
Distanţa de la Chişinău până la Staţiunea Amara este de 356 km.