Cea mai veche aşezare din România

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Orgame este numele celei mai vechi aşezări atestate pe teritoriul României din punct de vedere documentar şi se află în Dobrogea.

Nu departe de satul lipovenesc Jurilovca, jud. Tulcea se află o cetate construită de grecii veniţi în bazinul pontic şi stabiliţi aici. De fapt, arheologii care au cercetat zona au demonstrat că cetatea Orgame este cea mai veche aşezare a grecilor de pe teritoriul românesc. După greci urmează romanii care au redenumit cetatea în Argamum.
În prezent cetatea Argamum este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, dare este puţin cunoscută. Turiştii care o vizitează sunt mai mult întâmplător în zonă. Iar cei care au văzut-o rămân plăcut surprinşi de frumuseţea peisajului.

Cetatea datează din sec. VII-VI î.e.n., iar astăzi nu se mai păstrează decât nişte ruine a unor ziduri şi câteva elemente componente ale cetăţii: o poartă, zidul de apărare, câteva străzi, basilici paleocreştine şi valuri de pământ.
Din situl arheologic au fost scoase la iveală vestigii unicat: monede folosite la schimb, vârfuri de săgeată din bronz, lingouri de bronz în formă de mamifere marine etc.

Istoria cetăţii este marcată şi de existenţa unei legende legată de această cetate. Mitul istoriseşte faptul că corabia legendarilor argonauţi s-a oprit aici. Lâna de aur, se pare că ar fi fost ascunsă în zona cetăţii. Mulţi „arheologi” închipuiţi au încercat să demonstreze că legenda are un sâmbure de adevăr, aducând distrugeri ireparabile monumentului istoric.

Pe lângă însemnătatea istorică şi arheologică a locului, zona mai atrage prin împrejurimile sale. Fiind construită în zona Capului Dolosman, faleza cetăţii deschide privitorilor un peisaj ce-ţi taie respiraţia.
Mergeţi la cetate, plimbaţi-vă pe faleza ei şi admiraţi frumuseţea locului stând pe iarba moale.

Distanţa de la Chişinău până la cetatea Argamum este de 447 km.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.