Cheile Moara Dracului

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Spectaculozitatea regiunii despre care vreau să vă vorbesc astăzi este subtil remarcată în denumirea ei (titlul articolului). Iar cei care nu au fost incitaţi, să citească articolul.

Cheile Moara Dracului sunt situate pe versantul de este al masivului Rurău, pe valea râului Moara Dracului, pe raza municipiului Câmpulung. La ieşire din oraş spre Suceava, se face un drum care la început este domol şi larg, ca mai apoi să se îngusteze considerabil, ceea ce denotă intrarea în chei.

Aceste chei se întind pe o suprafaţă relativ mică de doar 1, 6 ha, sunt de o lungime estimativă de 60-70 metri şi foarte înguste (4-5 m). Anume aceste caracteristici le face să fie extraordinare. Odată intrat în chei răsuflarea ţi se taie, revenindu-ţi abia după ieşirea din ele, iar ochişorii îţi fug în toate părţile şi pe toate stâncile de nu mai reuşeşti să ţii pasul cu ei.

Stâncile se prezintă ca pereţi sculptaţi de apa râului înalţi, aşezaţi unul lângă altul, prezentând deseori surplombe şi scobituri de marmite. Aceste chei sunt creaţia apei curgătoare a râului, dar şi specificul dolomitelor calcaroase. Procesul care macină stâncile este nu numai eroziunea mecanică, căreia i se supun toate rocile, dar mai ales dizolvarea, proces chimic specific calcarelor. Apa care acţionează doar vertical, a rezultat adâncirea cheilor, dar nu şi lărgirea ei. Astfel că, mergând printre stâncile înalte şi privindu-le de jos în sus ai impresia că se vor prăbuşi peste tine.

Culoarul dintre stânci este îngust şi accidentat în praguri ce face curgerea apei în cascade mici jucăuşe. Zgomotul apei care curge este amplificat de stâncile înalte, ce încătuşează râul. Probabil că acesta este şi secretul denumirii cheilor, imaginaţia populară asemuind zgomotul pârâului cu cel a unei mori ce nu se mai opreşte.
Stâncile cheilor sunt împădurite, putându-se observa brazi, molizi, mesteceni, plopi, dar şi exemplare a unei specii de tisa, arborele de aur a pădurilor de altădată.

Cheile Moara Dracului reprezintă unul dintre cele mai frumoase trasee care urcă spre vârful Rarău, fiind un viu exemplu al frumuseţii naturii şi puterii apei curgătoare.
Distanţa de la Chişinău până la Câmpulung este de 491 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.