De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Există un astfel de lac, cu adevărat, în România, la 3 km de oraşul Baia Sprie, judeţul Maramureş. Este unicul lac în lume care în dependenţă de lumină şi de oamenii care se scaldă în el, îşi schimbă culoarea de la verde la albastru.
Iar albastrul lacului este de o intensitatea artificială, este atât de albastru încât ai impresia că stă cineva la un capăt ala lacului şi toarnă coloranţi. Dar vă destăinui un secret, culoarea lacului este absolut naturală şi îşi are originea în străfundurile lui.
Lacul albastru s-a format în mod natural în anul 1920, când s-a prăbuşit una dintre galeriile minei de aici, formând o adâncitură care s-a umplut cu apă de ploaie. Din cauza minereurilor de sulf şi cupru din galeriile minei, apa lacului este intens colorată.
Forma lacului este aproape rotundă şi măsoară de la un capăt la celălalt circa 50 de metri, iar adâncimea lui este de 4 m. Însă localnicii au altă versiune referitor la adâncimea lui, spunând că galeriile minei sunt foarte adânci şi că prin acestea s-ar face legătura lacului cu Marea Neagră.
O altă istorie legată de lac şi crezută de cei mai pesimişti dintre localnici este faptul că oraşul Baia Sprie ar fi în pericol de scufundare datorită tunelurilor din adâncurile lacului. Dar, cât nu ar fi de straniu, din 1920, de când s-a format lacul, nici un localnic nu s-a plâns precum că casa lui s-ar clătina, doar dacă nu sunt implicaţi factori externi, cum ar fi cutremurul sau alcoolul.
Forma lacului rotundă şi adâncită un pic te duce cu gândul la craterul unui vulcan. Mâna omului nu se prea face simţită pe malurile lacului. În acest fel Lacul Albastru ar putea deveni o destinaţie destul de îndrăgită pentru cei în căutare de romantism şi de linişte.
Cazare se poate găsi nu departe de lac, la una dintre pensiuni chiar se pot lua lecţii de olărit, iar „capodoperele” proprii se pot lua, apoi, acasă.
Distanţa de la Chişinău până la Lacul Albastru este de 550 km.