Satul scufundat (VIDEO)

DE Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ –Oglinda liniştită a lacului este străpunsă din loc în loc de trunchiurile copacilor, iar la o margine deasupra apelor se ridică turla unei biserici reformate. Privind la acest peisaj mirific, liniştit, dar în acelaşi timp misterios, îţi pui o mie şi una de întrebări, ce este de fapt cu acest lac?

Lacul Bezid din judeţul Mureş nu este un lac obişnuit. Apele acestuia ascund tainele unui întreg sat de oameni cu case, ulicioare, biserică. Locul vechiul sat Bezid care acum există doar pe hărţi (în realitate el este părăsit) este luat de lacul cu acelaşi nume care s-a instaurat pe aceste meleaguri, alungând oamenii de aici.

Acumularea Bezid este situată la vest de Munţii Gurghiului şi a Subcarpaţilor Transilvaniei, în zona colinară din stânga râului Târnava Mica, la aproximativ 2 km de localitatea Sângeorgiu de Pădure. Lacul de acumulare, a luat fiinţă prin construirea unui baraj în valea pârâului Cusmed (afluent de stânga al râului Târnava Mica) la 1,5 km în amonte de confluenţa acestuia cu râul Târnava Mica.

Construcţia acestui baraj a şters de pe faţa pământului un întreg sat de oameni cu tradiţii şi obiceiuri. Astăzi despre existenţa de odată a acestui sat ne vorbeşte doar turla Bisericii, fiind străjer parcă a amintirii despre sat, veghind memoria sa.

Unul din motivele pentru care mulţi vin în zonă este povestea satului scufundat. Luând-o pe malul lacului, la plimbare (turul lacului durează foarte mult), se poate admira peisajul superb, pe o parte şi pe cealaltă parte a lacului. Din loc în loc se văd crescând din apa trunchiurile unor copaci uscaţi, care sunt ca şi semănaţi în lac.

Malul lacului este un loc ideal de relaxare la sfârşit de săptămână, de plimbare, de meditaţie, până la urmă, asupra trecerii şi scurgerii nemiloase a timpului. Pentru cei mai romantici o fotografie pe fonul bisericii scufundate e un prilej de amintiri frumoase.

Mulţi sunt atraşi şi de apele bogate în peşte ale lacului, malurile lacului fiind de multe ori împânzite de pescarii dornici de un peşte la grătar.

Lacul vă aşteaptă cu misterele şi peisajele sale deosebite.

Distanţa de la Chişinău până la lacul Bezid este de 456 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.