Comorile regelui Decebal

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Acum 1600 de ani în urmă, istoricul Dio Cassius nota : „Se găsiră şi comorile lui Decebal, cu toate că erau ascunse sub albia râului Sargetia…Căci Decebal prin mijlocul captivilor lui, abătu râul, săpă albia lui şi punând într-însa mult aur şi argint, precum şi alte lucruri de mare preţ şi care puteau suferi umezeală, puse peste ele pietre şi grămădi pământ; după aceea aduse din nou râul în albia lui, iar în peşteri, tot cu ajutorul acelor captivi, ascunse veşmintele şi alte lucruri de felul acesta. După ce făcu toate acestea, el ucise pe captivi, ca să nu spună nimănui nimic.

Dar Bicilis, un soţ de-al lui, care ştia ce se întâmplase, fu prins şi dădu pe faţă toate acestea…”, precizate de www.hartacomorii.blogpost.com

Aceste relatări au fost făcute după 200 de ani de la terminarea celui de-al doilea război daco-roman. De a fost acest lucru adevărat sau nu, nu putem spune, dar putem vedea schimbări spre bine a situaţiei financiare a Imperiului, un an de zile Romanii au fost scutiţi de impozite, timp de 123 de zile Traian a organizat manifestări şi a construit multe edificii măreţe. Toate acestea necesitau bani.

Istoricii au estimat că prada de război luată de Traian din Dacia a constituit 165 de tone de aur şi 330 tone argint. Dar, să fi fost acesta, oare, tot aurul Daciei? Acest lucru este puţin probabil , dacă e să luăm în calcul faptul că producţia de aur din Munţii Apuseni, istoricii au estimat-o la circa 15-20 de tone /an, tezaurul dacilor ar fi trebuit să constituie circa 1000 de tone.

Dar de unde ştim că se extrăgea aur din minele de aur din munţii Apuseni? Această certitudine este dată de cercetările efectuate în zonă, care au demonstrat faptul că extragerea de minereu de aur şi argint era intensă şi străveche. Iar aici trebuie să specificăm şi faptul că aurul din Apuseni a fost folosit şi la confecţionarea tezaurelor antice din piramidele egiptene, lucru demonstrat de analizele chimice.

Descoperiri sporadice şi întâmplătoare de comori ascunse ale dacilor au fost găsite periodic în diferite locaţii de pe vechiul ţinut al dacilor, ce întăreşte ideea că marea majoritate a tezaurului de aur al Dacilor a rămas în ţară. Prin urmare Decebal l-a minţit şi după moarte pe Traian, descoperindu-i doar o mică parte din comoara sa.

Cine ştie poate, călătorind prin munţii Apuseni, pe la vechile cetăţi dacice, veţi descoperi sub rădăcina unui vechi stejar strălucirea fascinantă a monedelor de aur dacice.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.