De Paula Munteanu/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Cu toate că de cele mai multe ori este confundată cu gripa, boala sărutului are cam aceleași simptome, care dispar după două-trei săptămâni, însă virusul mononucleozei rămâne în organism toată viaţa, în stare latentă, fără complicaţii.
Mononucleoza, cunoscută mai ales sub numele de boala sărutului, este provocată de virusul Epstein-Barr, care face parte din familia virusurilor herpetice. Din fericire, infecţia cu virusul Epstein-Barr este mai puţin contagioasă decât o banală răceală.
În plus, se consideră că în jur de 90 la sută din persoanele de peste 35 de ani au anticorpi împotriva bolii, ceea ce înseamnă că au fost infectate cu acest virus.
Cum se poate transmite?
Prin tuse, strănut, prin folosirea acelorași tăcâmuri, căni sau pahare, și evident, prin sărut. La copii se poate transmite prin jucării, având în vedere că majoritatea copiilor le pun în gură.
Deși de regulă nu apar complicații, în cazuri rare poate surveni ruptura de splină, care se manifestă prin durere intensă în partea superioară stângă a abdomenului, tahicardie şi respiraţie greoaie. Pentru a evita riscul de ruptură de splină, medicii recomandă evitarea efortului fizic. Alte complicaţii majore ale mononucleozei sunt meningita şi encefalita. De cele mai multe ori, este afectat şi ficatul, ceea ce explică de ce unii pacienţi pot face icter, o îngălbenire a pielii şi ochilor. La unii bolnavi, se semnalează şi erupţii generalizate.