Vârful Omu – de ce? (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Fiindcă de la înălţimea lui de 2505 metri simţi cum sângele îţi curge cu o viteză nebună, mânat de emoţii, fiindcă aici sus te simţi atotputernic, privind de sus în jos lumea, fiindcă numai aici peisajele îţi copleşesc imaginaţia.

Dacă te-am convins că Vârful Omu din munţii Bucegi merită atenţia ta atunci trebuie să mai ştii anumite lucruri. Vârful Omu este parte din Masivul Bucegi, ce se află în extremitatea de est a Carpaţilor Meridionali, între Valea Prahovei, Culuarul Branului şi Valea Ialomiţei. Masivul are forma unei cetăţi naturale ce pare a fi suspendată la o înălţime de circa 1600m-2000m pe abrupturi puternice, ce par a fi piloni de susţinere pentru cetate.

În zona Vârfului Omu se întâlnesc ramurile principale ale masivului Bucegi, ramurile “potcoavei” Bucegi. Tot de aici se desprind cele mai scurte şi abrupte culmi. De sub Vârful Omu, la mare înălţime izvorăşte Ialomiţa. Temperatura medie anuală este cuprinsa între o şi 2 grade.

Pentru a urca pe vârful Omu trebuie să fii pregătit cu toate cele trebuincioase pentru un traseu montan. Astfel pregătiţi începem traseul din Buşteni şi urmărim marcajul în formă de triunghi albastru către Gura Diham şi chiar mai sus de cabana Diham. Aici , la cabana putem zăbovi pentru odihnă şi o masă copioasă. După o masa ca la carte ne putem îndrepta către Cabana Mălăieşti pe traseul Tache Ionescu, traseu care oferă ochilor noştri un peisaj impresionant.

Plecăm de la Cabana Mălăieşti către Vârful Omu pe poteca de vară sau prin Hornul Mare. Mergem cale de 3-4 ore şi ajungem la Vârful Omu, loc de popas şi hrană. De sus de la Vârful Omu putem coborî să vizităm Babele şi Sfinxul.
Ajunşi în Vârf savurează din plin momentul şi primeşte toată energie pe care ţi-o oferă muntele, fiindcă este destul de darnic, numai să ai tu loc unde să o înmagazinezi. Ia-ţi şi ceva din atmosfera extraordinară de acolo de sus cu tine prin fotografii, video, pentru eventualele căderi psihologice din timpul anului.

Profită din plin de această ieşire la munte.

Distanţa de la Chişinău la Buşteni este de 439 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.