Ce ziceţi de o plimbare la Leova?

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — V-aţi imaginat vreodată cum ar fi să stai pe malul unui râu să vezi bărcile plutind agale cu pescari care stau la pândă să prindă peşte, cu copacii înclinaţi deasupra apei, vrând parcă să-şi potolească setea, cu stoluri de păsări care îţi încântă auzul şi cu flori înmiresmate care te mângâie pe obraz?

Atunci nu mai sta pe gânduri şi hai la Leova.

Leova este un oraş de oameni gospodari, ce se află în partea de sud-vest a Republicii Moldova, la 100 km de capitala republicii, or. Chişinău.

Istoria oraşului Leova începe din secolele XIV-XV. Conform catalogului istoric, Ştefan, Voievodul Moldovei, printr-un ordin emis la Suceava la 13 martie 1489, întăreşte o bucată de pământ în hotarul Alboteştilor, la gura Săratei, pentru un loc de sat, acesta fiind vândut cu 80 zloţi tătăreşti lui pan Lupe, armaş. Anume atunci, în anul 1489 se şi pomeneşte prima dată de viitoarea localitate Leova.

Luând în consideraţie faptul că oraşul Leova şi împrejurimile acestuia sunt aşezări destul de vechi, are şi obiective istorice care au devenit între timp şi turistice, care pot fi vizitate:

Importante rezervaţii naturale, formate în scopul păstrării ecosistemului natural al vegetaţiei de luncă: Rezervaţia “Osteanova” cu suprafaţa de 112.2 ha, ecosistemul acvatic “Lebăda Albă” cu suprafaţa de 30 ha, lunca inundabilă cu vegetaţie de baltă;

Monument al naturii – arbore secular. Stejar penduculat amplasat în oraşul Leova, str. Gorghi 8. Arborele are vârsta de 213 ani;

Valul lui Traian, care-şi începe cursul din satul Filipeni, trece prin s. Troiţa şi urmează drumul spre raionul Cimişlia. Acest monument istoric datează de pe vremea războaielor daco-romane;

Monumente de arhitectură: Biserica de lemn de la Covurlui, Biserica cu hramul Sf. Voevozi Arh. Mihail şi Gavriil din s. Tomai, Biserica Sf. Nicolae din s. Tigeci, Biserica cu hramul Sf.Voevozi Mihail şi Gavriil din s. Borogani.

Pe lângă toate aceste vestigii culturale, naturale, istorice şi arhitectonice pe care le puteţi admira şi fotografia venind aici, se mai adaugă şi deliciile culinare şi vinul aromat, degustaţia cărora se face în gospodăriile leovenilor primitori.

Doar două ore de mers cu maşina te despart de acest tărâm sudic al Moldovei.

Te-am convins? Leova te aşteaptă.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.