Peştera cu biserici

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Am hotărât să vă invit astăzi să vizităm o peşteră din considerentele că nu este o peşteră tocmai tare friguroasă şi răcoroasă, fiindcă nici nu avem nevoie de aşa ceva acum la început de toamnă.

Peştera liliecilor este o peşteră mai puţin obişnuită de pe versantul drept al cheilor Bistriţei, situată la 630 m altitudine absolută şi la 80 m altitudine relativă. Peştera adăposteşte două bisericuţe vechi: Biserica Ovidenia, din secolul XVII şi Biserica Sfinţii Arhangheli, construită de către călugării Macarie şi Daniel şi sunt uşor de parcurs, nefiind necesar echipament special, ci doar sursă de lumină, deoarece peştera este electrificată doar puţin.

Peştera a fost cunoscută şi locuită de pustnici în evul mediu, în 1635 călugării Macarie şi Daniel au ridicat în peşteră un mic schit, care a fost apoi reclădit în 1916. Tot ei au clădit în partea opusă a peşterii o capelă, în care se păstrau moaştele sfântului Grigore Decapolitul.

Peştera Liliecilor a fost săpată de râul Bistriţa, formându-i trei deschizături, prin intermediul cărora peştera este bine aerisită, iar temperatura din peşteră este foarte variabilă, în dependenţă de anotimp.

Pentru prima dată peştera a fost menţionată documentar de către Emil Racoviţă în anul 1929. În anul 1951 au început cercetările biospeologice în peşteră.

Peştera Liliecilor are trei niveluri:
• inferior – o galerie largă, care continuă descendent la stânga;
• mijlociu – o galerie liniară, la început largă şi înaltă şi apoi din ce în ce mai scundă şi mai strâmtă;
• superior – constituit dintr-un culoar scurt.

Coloniile numeroase de lilieci care se adăpostesc în această peşteră şi au dat denumire subteranei. Această peşteră are o importanţă atât biospeologică mare, cât şi istorică, prin completările şi utilizările pe care i le-a dat omul.

Peştera se încadrează perfect în anturajul mirific care o înconjoară, Cheile Bistriţei, iar aflându-vă în zonă e absolut necesar să o vizitaţi pentru a vă desfăta privirea cu privelişti subterane deosebite.

Distanţa de la Chişinău până la Peştera Liliecilor este de 670 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.